Op 8 maart is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag is het Green Energy Day. “Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is nodig voor onze onafhankelijkheid en voor het klimaat, en het biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.”

Zes dagen opgeschoven

Bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten werken al hard om het aandeel duurzame energie te vergroten. Nederland is bijvoorbeeld kampioen zonne-energie en het vermogen aan windenergie is fors gegroeid, vooral op zee. Ook wordt er veel energie bespaard vanwege de hoge energiekosten. Het aandeel duurzame energie is naar verwachting 18,6 procent in 2024. In tijd uitgedrukt is dat 68 van de 366 dagen, zodat Green Energy Day valt op 8 maart 2023. In 2023 viel Green Energy Day op 2 maart*. Vorig jaar is het dus nog niet gelukt om Green Energy Day twaalf dagen op te schuiven.

Wat jij doet, maakt uit!

Als iedereen kleine stapjes zet, dan heeft dat grote impact. Dan verschuift Green Energy Day met vele uren, dagen of zelfs maanden. Iedereen kan met zijn/haar gedrag een paar seconden bij elkaar sprokkelen, en samen zorgen we dat Green Energy Day verder opschuift naar 31 december: dan is al onze energie duurzaam. De NVDE schatte in hoeveel Green Energy Day opschuift bij een aantal maatregelen. Als iedereen radiatorfolie plakt bijvoorbeeld, schuift Green Energy Day 13 uur naar achteren. Allemaal tien procent van de kilometers met de fiets doen, in plaats van de auto, scheelt bijna een etmaal. En alle daken isoleren, levert 3 dagen op. Wanneer elk daarvoor geschikt huis een volledig elektrische warmtepomp zou krijgen, verschuift de Green Energy Day met maar liefst 39 dagen.

Halfvol

“Het glas is halfvol,” zegt Olof van der Gaag. “Er moet een forse schep bovenop om op schema te blijven lopen en in 2050 op 31 december Green Energy Day te kunnen vieren. Gelukkig laten tal van bedrijven en burgers zien dat het kan, en dat de energietransitie bovendien een lagere energierekening, banen en economische kansen oplevert.”

Voorstelbaar

De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. “Het gaat in de klimaatdiscussie vaak over verre jaartallen als 2030 en 2050, en over abstract klinkende percentages en doelen. Met Green Energy Day halen we de doelen dichterbij en laten we zien dat het te doen is om ze te halen, als we nu in actie komen,” zegt Olof van der Gaag.

*Gebaseerd op de Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving, 1 november 2022.

Zie ook: www.greenenergyday.nl

Door Redactie