De circa 25 vrijwilligers van Humanitas Raalte geven hulp en advies bij het op orde brengen van de financiële administratie. “We bieden kortdurende ondersteuning tijdens het spreekuur in DeBuut en via de thuisadministratie”, aldus bestuurslid Joke Wielink. “We helpen mensen op weg, zodat ze op eigen kracht hun situatie kunnen veranderen en weer zelfstandig hun financiële administratie kunnen voeren.” Maar daarvoor zijn wel meer vrijwilligers nodig.

Die hulp is gratis en altijd in de buurt voor mensen met een minimaal inkomen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Raalte is een van de circa tachtig lokale afdelingen van Vereniging Humanitas. “Onze vrijwilligers kennen hun inwoners en de regionale mentaliteit”, zegt coördinator Saskia. “Gezamenlijk hebben we een breed netwerk. “We voeren regelmatig overleg met bijvoorbeeld de gemeente Raalte, Salland Wonen en stichting De Kern (maatschappelijk werk). We geven praktische hulp, tips en een luisterend oor. We helpen mensen aan zelfvertrouwen, zodat ze zelfstandig aan hun toekomst kunnen gaan werken.”

Humanitas Raalte zoekt nieuwe vrijwilligers op verschillende terreinen: bestuurders, vrijwilligers voor het spreekuur op DeBuut, de thuisadministratie en voor de social media. “We hebben vooral dringend behoefte aan nieuwe bestuursleden”, weet secretaris Jos van der Vegt. “Door natuurlijk verloop is het bestuur onlangs ingekrompen van vijf naar drie. We missen nu bijvoorbeeld een voorzitter.” Nieuwe vrijwilligers krijgen trainingen en worden persoonlijk begeleid door de coördinator. Belangstellenden kunnen een soort snuffelstage volgen: meekijken en ervaren wat het werk inhoudt. Levenservaring, financiële kennis, inlevingsvermogen en een brede interesse in mens en maatschappij komen van pas. Meer informatie staat op www.humanitas.nl of mail naar raalte@humanitas.nl

Thea is sinds haar pensionering in november vorig jaar bij Humanitas actief als vrijwilliger. Ze helpt, net als andere vrijwilligers, deelnemers die geen inzicht hebben in hun eigen financiële administratie om deze weer op orde te krijgen. Wekelijks spreekt ze deelnemers en adviseert hen over hoe ze hun financiële administratie kunnen voeren, hoe te budgetteren/reserveren voor toekomstige uitgaven. Ook onderzoekt ze of iemand mogelijk recht heeft op toeslagen en helpt eventueel met het aanvragen van betalingsregelingen. Ook ondersteunt ze bij de belastingaangifte.

“Ik wilde me altijd al inzetten voor mensen die het moeilijk hebben”, vertelt ze. “Nederland heeft goede regels en voorzieningen, maar als je niet weet dat ze bestaan, ga je er ook niet naar op zoek. Dat geldt voor ouderen van wie bijvoorbeeld de partner opgenomen wordt of overlijdt, maar net zo goed voor iemand van 18, die opeens voor de wet zelfstandig is. Als je thuissituatie dan niet optimaal is, moet je veel zelf uitzoeken: ziektekostenverzekering, studiefinanciering, tandartsverzekering, zorgtoeslag. Ik ondersteun en adviseer vanuit mijn beroepsmatige achtergrond, maar de beslissing ligt altijd bij de deelnemer zelf.”

Ze voelt zich thuis bij Humanitas. “Je wordt goed begeleid. Als vrijwilligers komen we regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en zaken te bespreken. De lijnen zijn kort, ook met externe organisaties. Humanitas is een welkome, laagdrempelige aanvulling op de hulpverlening.”

Complexe zaken

Gerben zet zich bij Humanitas in voor wat hij noemt ‘complexe zaken’. Hij houdt op vrijdagochtend één tot drie spreekuren. “Dan praat ik met mensen die bijvoorbeeld vanwege verslaving of ADHD langer financiële begeleiding nodig hebben. In beginsel duurt zo’n traject maximaal een jaar, maar soms kloppen mensen na een tijdje opnieuw bij ons aan.”

Het draait in de gesprekken om vertrouwen. “Als ze je niet vertrouwen, zullen ze je ook niets vertellen. Soms praten we 50 minuten over koetjes en kalfjes en 10 minuten over hun financiële problemen. Dat helpt me om een goed beeld te krijgen van hun situatie en van de oorzaken. Ik probeer hen dan in kleine stapjes verder te helpen om veranderingen aan te brengen in hun leef- en bestedingspatroon.”

Belangrijk is het vergroten van zelfvertrouwen en eigenwaarde. ”Bij sommige mensen ontbreekt dat echt totaal. Ik zoek dan naar hun kwaliteiten, de dingen waar ze wél goed in zijn. De aanpak van Humanitas is onderscheidend, anders dan de vaak gestandaardiseerde aanpak van veel hulpverleningsorganisaties. We oordelen niet, maar adviseren, ondersteunen en motiveren.”

Statushouders

Feras, statushouder uit Syrië, werd in Nederland geholpen door Humanitas Raalte en biedt namens de organisatie momenteel zelf hulp aan lotgenoten. “Ik kwam in 2020 naar Nederland”, vertelt hij. “Mijn vrouw en twee kinderen volgden twee jaar later. Dat was tijdens de coronacrisis, een heel heftige tijd voor ons. Ik heb toen een intensieve cursus Nederlands gevolgd en me ook verdiept in andere zaken die horen bij het leven hier. Zoals de financiële administratie en de belastingaangifte. Humanitas heeft me er heel erg bij geholpen om dat allemaal te leren. Als ik iets wilde weten, kon ik direct bij hen terecht.”

Hij kent de hobbels uit eigen ervaring. “Het is lastig om een brief van een officiële instantie te doorgronden als je de taal nauwelijks spreekt en je de Nederlandse wetgeving niet kent. Maar met financiële kennis voorkom je achterstanden en schulden. Ik vind dit zó waardevol dat ik ook zelf vrijwilliger bij Humanitas ben geworden.” Zijn achtergrond vormt daarbij een welkome aanvulling. “Mensen uit een meer oosterse cultuur moet je anders benaderen dan Nederlanders. Nederlanders zijn los in de omgang, maar als je een Syriër echt wilt bereiken, moet je juist formeler communiceren.”

Onmisbaar’

Herma kreeg haar leven door de gesprekken bij Humanitas weer op de rails. Ze raakte door een scheiding met twee kleine kinderen in de bijstand. Er ontstonden schulden. “Annie heeft mij destijds geholpen om mijn financiën weer op orde te krijgen. Zelf zou ik daar nooit in geslaagd zijn. Ze wees me op regelingen en hielp me met mijn belastingformulieren. Ik kan haar nog steeds bellen als ik ergens mee zit. Met mijn pensioen kan ik me nu goed redden, maar af en toe helpen ze me nog steeds met geldzaken. Je krijgt daarbij de ruimte om dingen zelf te doen. Bij de belastingopgave vul ik alleen in wat ik zeker weet, zij doen de rest. Ik ben nog steeds bang dat ik fouten maak en daardoor weer in de schulden terechtkom. Zonder steun van Humanitas zou ik het niet gered hebben.”

Humanitas Raalte
Zwanenwoerd 1a, Raalte
Tel. 06 53248999
raalte@humanitas.nl
www.humanitas.nl/raalte

Door Redactie