“Een opdracht als deze is altijd een zaak van vertrouwen”, zegt Ferry Wunnink, samen met Harold eigenaar van Hubo Lemelerveld. “Wij beslisten uiteindelijk zelf, maar de vakkennis en de feitelijke informatie van Zonnedesk.nl heeft ons enorm geholpen.”

Hubo liet eind 2019 het dak van de Hubo-vestiging grotendeels volleggen met zonnepanelen. Het gehele project werd begeleid en uitgevoerd door Zonnedesk.nl uit Dalfsen. “We willen zo ons steentje bijdragen aan verduurzaming. En het moet ook rendabel zijn. En dat is het!” 

Ferry liet zich twee jaar geleden informeren door de leverancier die werd aangedragen vanuit de Hubo-organisatie. Het idee was om het dak te verhuren en te laten bedekken met zonnepanelen. “We wilden ons bedrijf zelfvoorzienend maken en de kostenpost van het stroomverbruik, jaarlijks ruim 100.000 kWh, verlagen door te investeren. Maar ik vond de terugverdientijd te lang.” Een informeel gesprek met Han Pot van Zonnedesk gaf meer duidelijkheid. “Het voorliggende plan ging uit van een SDE+ subsidie, aan te vragen door de investeerder die het dak zou huren van Hubo. Maar dan moest er speciaal voor deze subsidie een grootverbruikaansluiting aangelegd worden. Dus forse bijkomende kosten. De vraag was ook of hier de netwerkbeheerder groen licht voor zou geven.”, legt Han uit. 

“Ik stelde voor dat als Ferry dit graag wilde, hij de subsidieaanvraag beter op eigen naam kon indienen om vervolgens dan zelf de zonnepanelen te kopen. Geen afhankelijkheid van derden en een hoger rendement. Dat sprak hem aan.” 

3D-dakscan
De Hubo liet Zonnedesk middels een 3D-dakscan alles in kaart brengen. 

Han:  “Een constructieberekening wees uit dat we het dak niet maximaal, maar slechts voor een deel konden volleggen. Daarnaast kwamen er in de scan nog andere technische obstakels aan de orde. Door led verlichting (daling verbruik) toe te passen en daardoor iets minder zonnepanelen te plaatsen, kon alles technisch op de kleinverbruik-aansluiting van 3x80A aangesloten worden. Het optimaal haalbare binnen de randvoorwaarden.”  

Harold: “Zonnedesk maakte een gedetailleerd plan; de hoogte van het verbruik, de hoog-laag verhouding, de kosten, fiscale voordelen en subsidies en eisen van verzekeraar. Alles werd bekeken. Vanuit dit plan kwam een aanbod op maat. Deze werkwijze sprak ons enorm aan.“ 

Nu het Hubo pand ook helemaal is voorzien van led verlichting, is het stroomverbruik flink gereduceerd. “Maar”, zegt Harold, “er staat tegenover dat we onze heftruck op gas onlangs hebben vervangen door een elektrische uitvoering. En wellicht komen er nog eens laadpalen voor elektrische auto’s op de parkeerplaats. Die toename in stroomverbruik moet je ook meenemen in je calculatie.” 

De zonnepanelen produceren al ruim een jaar en tot dusver beantwoordt de investering volledig aan de verwachtingen, aldus Harold. “Afgelopen jaar waren wij per saldo de leverancier van onze energieleverancier! Door de wijze waarop de zonnepanelen geplaatst zijn, wordt de zonne-energie mooi gelijkmatig over de dag opgewekt, ongeveer parallel met ons eigen stroomverbruik. De opwekking volgen we via een app. Per saldo pakt het allemaal nog wat positiever uit dan Zonnedesk had berekend. Deze investering hebben we ruim binnen tien jaar terugverdiend.” 

Hubo Bouwmarkt Lemelerveld
Kerkstraat 27, 8151 AP  Lemelerveld
T 0572 – 371231
I www.hubolemelerveld.nl

Zonnedesk.nl
De Vesting 29, 7722 GA  Dalfsen
T 0529 – 763403
I  www.zonnedesk.nl

Door Redactie