Het prototype van de Amerikaanse windmotor is in 1854 door een Amerikaan ontworpen en helemaal van staal gemaakt. Al bij weinig wind kan de molen dienst doen en hij kan zich, éénmaal in bedrijf, zelfstandig afstellen naar windrichting en windsterkte. Op de wereldtentoonstelling in 1876 in Philadelphia was de windmotor zo’n succes dat hij daarna in grote aantallen in gemaakt. Rond 1900 kwam de windmotor via Duitsland naar Nederland onder de merknaam Hercules. Al snel kwamen er meer merken en typen.

De Amerikaanse windmotormolen Overesch is een wat vreemde eend in de Hollandse ‘molenbijt’. Omstreeks 1920 werd deze molen door de familie Overesch aan de Raalter-Wetering gebouwd en tot 1972 gebruikt bij het droogmalen van het omliggende terrein. Verbeteringen in de waterafvoer door het Waterschap maakte de watermolen overbodig en de molen werd daarna niet meer onderhouden.

De neven Overesch hebben de vervallen molen in 2002 in een stichting ondergebracht. Na de restauratie is de molen sinds het voorjaar van 2003 weer bruikbaar.

Sinds 2020 zijn bijna alle Overijsselse molens door onze stichting voorzien van een zgn. QR-code. Door de QR-code op het bordje met uw mobiele telefoon te scannen komt u onze website. Daarop staat een korte beschrijving van de desbetreffende molen met onder meer de openingstijden.

Afgelopen zaterdag is de watermolen Overesch van een QR-Code voorzien.

Door Redactie