Het had zo mooi kunnen zijn! Een zomers feest met open huis, om het 25-jarig jubileum van Bepacom besturingstechniek te vieren. Het publiek had een kijkje kunnen nemen in het energieneutrale bedrijfspand aan de Barkstraat in Raalte en te zien en te horen gekregen wat op de werkvloer zoal gedaan wordt. Maar helaas… Vanwege de Coronacrisis zien Willy Kemper (directeur) en zijn zoon Herwin (manager Operationele Zaken) zich genoodzaakt om de in juni geplande jubileumfestiviteiten af te blazen. “Wie weet houden we het feest volgend jaar alsnog!”

Het elektrotechnische bedrijf houdt zich bezig met het ontwerp, de bouw, installatie, inbedrijfstelling en onderhoud van besturingssystemen. Herwin legt het even uit: “Om machines en installaties automatisch te laten werken heb je een besturing nodig. Deze besturingen ontwikkelen wij. Wat we aansturen kan echt van alles zijn! Van een klimaatinstallatie in een gebouw tot inpakmachine in een koekjesfabriek.”

Willy vervolgt: “We houden ons vooral bezig met klimaatbeheersing, waarvoor we het gehele traject verzorgen. Tegenwoordig doen we ook veel in de waterwereld. Projecten als stuwen, gemalen en dergelijke.”

“Als we weten wat de klant wil, komen we met een technisch advies en maken we een ontwerp,” vertellen de twee over de werkwijze van het bedrijf. “We ontwerpen de hard- en software en bedenken hoe de fysieke onderdelen bij elkaar moeten komen. Daarna gaan we bezig met de paneelbouw en wordt het systeem op locatie geïnstalleerd. We brengen de bekabeling aan, stellen het systeem in bedrijf en testen het vervolgens. In de jaren daaropvolgend verzorgen we service en onderhoud aan deze besturingen.”

Voorbeeld
Willy begon de onderneming in 1995 vanuit een gehuurd pandje in Ommen. Al snel werd Ommen te klein voor het groeiende bedrijf. “We wilden graag een nieuwe locatie, maar zagen in Ommen geen mogelijkheid. Aangezien ik in Heeten woonde, kwam ik elke dag door Raalte. Op industrieterrein De Zegge was nog genoeg ruimte!” Willy besloot aan de Spitsstraat een pand te bouwen, waar het bedrijf in 1999 naartoe verhuisde.

Bepacom is niet actief in de particuliere sector, zodoende kende bijna niemand in Raalte het bedrijf. Die bekendheid kwam pas in 2009, toen Willy verkozen werd tot ‘Raalter Ondernemer van het Jaar’.

Toen duidelijk werd dat Herwin het bedrijf in de toekomst overneemt, besloot Willy nog één maal nieuw te bouwen. Het pand aan de Barkstraat, waar het bedrijf vorig jaar zijn intrek nam, heeft een voorbeeldfunctie voor Raalte en Overijssel, vertellen de twee vol trots. “Het eerste energieneutrale pand in Raalte! Een gasaansluiting hebben we niet. De stroom voor verlichting, machines en warmtepompen, wekken we zelf op. Op het dak ligt 100.000 kWh aan zonnepanelen!”

Vernieuwen en verder ontwikkelen
Bepacom werkt aan projecten op locaties in héél Nederland, variërend van universiteiten tot ziekenhuizen. Waar is het succes aan te danken? “We zijn altijd gewoon gebleven,” antwoordt Willy nuchter. “We zijn een no-nonsense club die afspraken nakomt en doet wat het beste is voor de klant! We hebben veel kennis opgebouwd, zowel van de klimaat- als industriële markt. Verder zetten we in op het vergroten van de kennis van onze medewerkers, veel jongeren leiden we zelf op.”

Herwin, sinds anderhalf jaar in het bedrijf, heeft Industriële automatisering en Bedrijfskunde gestudeerd en ruime ervaring als soft- en hardware engineer. Over de koers die hij straks wil varen zegt hij: “Onze bedrijfsvisie staat als een huis! Meedenken met onze klanten en ze goed kunnen ontzorgen. We moeten ons continu blijven vernieuwen en verder ontwikkelen! In dit vak ook wel vanzelfsprekend.”

Willy besluit: “We steken graag onze nek uit voor nieuwe innovatieve projecten. Zo werken we momenteel aan een project waarbij energie in zeecontainers wordt opgeslagen. Hopelijk gaan we in de toekomst nog veel mooie projecten maken!”

Barkstraat 4
8102GV Raalte
0572-363368
www.bepacom.nl
info@bepacom.nl

Door Redactie