Heino – Het Sallandse Heino werd bevrijd op 12 april 1945. Wel een merkwaardige dag want terwijl in Heino feest werd gevierd kwamen iets verder op aan de Zwolseweg richting Zwolle 4 Canadezen om.

In Heino werd op 12 april 1945 feest gevierd maar vanaf de Molenweg ging een kolonne Canadezen  richting Zwolle. Een pantservuist van een achtergebleven Duitser  had grote gevolgen. Vier Canadezen kwamen om. Blair Cameron overleefde het. Ook spookte  het door het hoofd van vele Heinoers: Hoe zou het zijn met de 66 gegijzelden die een dag voor de bevrijding van Heino waren weggevoerd naar Zwolle?

Gelukkig kwamen ze allemaal weer terug op 14 april. In Heino is nu het 14 april plein. Aan de Zwolseweg werd  op 11 november 2021 een Gedenksteen onthuld.   Vanaf 1996 heeft Flip Jonkman zich hier mee bezig gehouden, in beginsel samen met Rein Meindersma en de laatste twee jaar samen met  Kees Huls uit Raalte.

De vier Canadezen die omkwamen waren Herbert Syvret ( 24 jaar) , Brenton Leroy Ringer (20 jaar) , John Raymond Bridges (21 jaar)  en Jack Ewart Hollingshead (20 jaar)

Blair Cameron uit Nova Scotia was de enig overlevende. Tijdens de onthulling  van de Gedenksteen waren aanwezig nabestaanden van de families Cameron en Syvret. Voor de onthulling waren ook al   nabestaanden van Herbert Syvret in Heino. En….midden juni volgt wederom een delegatie van de familie Cameron.

Flip Jonkman: Ik heb prima banden met families Cameron en Syvret. Ook trouwens met de familie Hollingshead.  Flip: “Ze hebben me al uitgenodigd om naar Canada te komen.  Ik geloof dat ik maar ga emigreren. “

Triest: Tijdens de onthulling was Flip’s  vrouw nog bij de onthulling aanwezig. Zij is 31 januari overleden! Lest we forget!

Door Redactie