Myopie (ook wel bekend als bijziendheid) komt de laatste jaren steeds vaker voor, met name onder kinderen. Een klein beetje bijziend zijn is voor de meeste mensen geen probleem, maar een grotere mate van bijziendheid geeft op latere leeftijd meer risico op allerlei oogafwijkingen.

Zo heeft iemand die een brilsterkte van -5.00 of meer heeft bijvoorbeeld 3.3x meer kans om glaucoom te krijgen, 5.5x meer kans om staar te ontwikkelen, 21.5x meer kans om een netvliesloslating te krijgen en 40.6x meer kans op myope maculadegeneratie op latere leeftijd. Bijziendheid begint vaak op jonge leeftijd en wordt dan geleidelijk steeds erger. Dit komt omdat het ontwikkelen van bijziendheid vaak gepaard gaat met de groei van het oog. Doordat het oog te snel groeit komt er spanning op het netvlies te staan, waardoor iemand op latere leeftijd meer risico krijgt op oogafwijkingen. Je kan deze spanning vergelijken met wat er met een ballon gebeurt wanneer je deze te ver opblaast. De ballon wordt groter en groter, maar de ballon wordt ook dunner en is meer kwetsbaar omdat het materiaal steeds meer uitrekt.

Uit onderzoek blijkt dat de bijziende kinderen van vandaag de slechtzienden van de toekomst zijn!

Toename myopie wereldwijd
Wereldwijd neemt het aantal bijzienden in snel tempo toe. Zo is in Azië bijna 80% van de kinderen bijziend, waar dit vroeger nog maar 30-40% was. In het onderstaande plaatje is de toename van bijzienden in Azië te zien: Het aantal bijzienden neemt snel toe.
Bron: Myopie.nl

Ook in Nederland neemt het aantal bijzienden snel toe. Waar vroeger minder dan 10% van de bevolking bijziend was, is dat in 2010 al meer dan 50%. De verwachting is dat in Nederland, net als in Azië dit aantal nog meer zal stijgen. Toename van bijziendheid in Nederland.
Bron: Myopie.nl

Wat is de oorzaak van deze toename?
Een van de oorzaken van de toename van Myopie is het feit dat we steeds meer beeldschermen gebruiken door de dag heen. Doordat kinderen steeds meer binnen zitten en dichtbij kijken op een smartphone of tablet worden de ogen van deze kinderen steeds meer bijziend. De grootste verandering die te zien is bij kinderen met bijziendheid is dat de lengte (aslengte) van het oog sneller groeit dan bij hun leeftijdsgenoten zonder bijziendheid.

Wat kunnen we eraan doen?
Gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer mogelijkheden om de groei van het oog af te remmen en om het risico op hoge bijziendheid fors te verminderen. Bij elk kind meten we daarom de aslengte (lengte van het oog), meten we de sterkte met speciale oogdruppels en kijken we naar eventuele andere risicofactoren die bijziendheid kunnen veroorzaken. Het meten van de aslengte doen we met een speciaal apparaat (de Topcon MYAH, hieronder op de foto te zien). Deze meting is binnen een paar seconden gebeurd en is bij elk kind eenvoudig uit te voeren. Als we het risicoprofiel hebben opgemaakt bespreken we de eventuele behandelingsopties met de ouders/verzorgers.

Hieronder ziet u een voorbeeld van het effect van een behandeling. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het resultaat van de behandeling beter is als je zo vroeg mogelijk (op jonge leeftijd) begint.

Hierboven kunt u bij de rode lijn zien dat een kind dat op zesjarige leeftijd een brilsterkte van -1.00 heeft gemiddeld op 17-jarige leeftijd een sterkte van -5.00 zal hebben. Dit weten we omdat hier de laatste 10 jaar wereldwijd erg veel onderzoek naar is gedaan. De groene lijn is de verwachtte brilsterkte van datzelfde kind wanneer de bijziendheid behandeld wordt.

Behandelingsmogelijkheden
De verschillende opties voor behandeling zijn:

  • 1. Contactlenzen
    Zachte contactlenzen (MiSight)
    Myopie Controle nachtlenzen
    Dreamlite MC)
  • 2. Brillenglazen
    Speciale brillenglazen voor myopie controle met een gepatenteerd ontwerp en bewezen effectiviteit (Sightglass vision of Essilor Stellest)
  • 3. Atropine oogdruppels
    Deze druppels worden in verschillende doseringen voorgeschreven door de orthoptist/oogarts in het ziekenhuis.

Myopie behandeling is maatwerk! Daarom bespreken onze specialisten met u wat voor uw kind de beste behandeling is en wordt er voor elk kind een plan van aanpak opgesteld.Als u meer informatie wilt of de ogen van uw kind graag wilt laten nakijken kunt u een afspraak inplannen voor een uitgebreid oogonderzoek. Dit onderzoek wordt altijd volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Oogzorgcentrum Salland
Herenstraat 24, Raalte
Tel. 0572-220012
www.oogzorgsalland.nl

Door Redactie