De donkere dagen zijn weer aangebroken. Des temeer reden om wanneer het wel licht is naar buiten te gaan. Wat is nu fijner dan buiten een frisse neus halen? Dat kan ook weer volop in de vakantie bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal.

Kom spelen in het speelbos, roetsj van de kabelbaan en loop over de hangbrug. Het speelbos is en blijft een succes voor een heerlijk moment buiten. Voor de kleinste is er het Kabouterpad. Met een tasje met alle benodigde materialen loop je een korte route met onderweg allerlei spelletje en opdrachten. Tijdens de kerstperiode kan het Kabouterpad ook gelopen worden als Kerst-pad. In plaats van de kaboutermuts krijg je een kerstmuts en de opdrachtjes en spelletjes zijn aangepast in de kerstsfeer.

In de kerstvakantie zijn er voor de vakantiegangers en de thuisblijvers, voor klein en groot allerlei activiteiten. Natuurlijk mag een winterwandeling niet ontbreken.

Zaterdag 23 december gaat een natuurgids op pad met (groot)ouders en (klein)kinderen voor een bossafari. Ontdek de natuur eens op een andere manier. En ja, ook in de winter is er van alles te zien, horen, voelen en te beleven in de natuur.

Kopje onder in de stilte, rust en de natuur kan op zondag 24 december. Bosbaden, de vertaling van Shirin-yoku, is een term die komt uit Japan, waar bosbaden al een heel bekend fenomeen is. Kom tot rust in de natuur door deze met al je zintuigen te ervaren.

Onder begeleiding van een natuurgids kunt u dinsdag 26 december mee op pad de paden op en de lanen in. Of wandel donderdag 29 december mee met een natuurgids en breng een bezoek aan het informatiepunt bij de schaapskooi Twilhaar waar u informatie krijgt over de schaapskudde en het bos- en heidebeheer op de Sallandse heuvelrug.

Op woensdag 27 december is het Volle Maan. In samenwerking met de sterrenwacht Hellendoorn organiseert Staatsbosbeheer een Volle maan excursie. Naast een binnen gedeelte, verzorgd door vrijwilligers van de Sterrenwacht Hellendoorn, gaan we naar buiten en ervaren we hoe belangrijk licht en donker zijn voor de natuur. Nu maar hopen dat er geen wolkje aan de lucht is en we kunnen genieten van het schijnsel van de Volle Maan.

Begin het jaar goed met groen voornemens en ga dinsdag 2 of zaterdag 6 januari mee met een gids en dwaal door het bos en over de heide. Na zo’n frisse start van het jaar wil je vast vaker op pad.

Kortom genoeg te beleven en ontdekken in het bos. Na een hap frisse buitenlucht smaakt de warme chocolademelk en anders lekkers nog beter in het restaurant Buitengewoon lekker.

Kijk voor alle activiteiten, aanmelden, tijden en kosten op: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/buitencentrum-sallandse-heuvelrug

Door Redactie