De herfst komt eraan en dat betekent dat het sneller donker wordt, dat de temperaturen omlaag gaan en dat iedereen zich klaarmaakt voor de winter. Ook in het eten veranderen er bepaalde dingen. Er worden in de herfst andere recepten gegeten dan in de zomer. In deze blog krijg je wat inspiratie voor recepten die je in de herfst kunt maken.

Recepten die vooral in de herfst worden gemaakt

Er zijn bepaalde voedingswaren die veel in de herfst worden gegeten. Hiermee worden dan ook de lekkerste recepten gemaakt. Hieronder een lijstje van populaire voedingsmiddelen in de herfst.

 • Pompoenen
  Deze oranje zoete vruchten worden vaak gebruikt voor een pompoentaart, pompoensoep en als groente door andere gerechten.
 • Appels
  Appels zijn er in overvloed in de herfst. In de herfst worden dan ook veel dingen met appel gemaakt. Denk aan appeltaart, appelmoes en appelpastei. Daar loopt het water je toch van in de mond?
 • Vis
  Diverse vissoorten als zalm, forel en kabeljauw zijn in de herfst populair. Hiermee kun je bijvoorbeeld tataki zalm of kibbeling klaarmaken.
 • Noten
  Als snack zijn diverse soorten noten als walnoten, amandelen en pecannoten populair. Ze worden ook veel gebruikt als ingrediënt door het gebak of door salades.
 • Verschillende koolsoorten
 • Diverse koolsoorten als boerenkool, koolraap en spruitjes zijn veel verkrijgbaar in de herfst. Tip: extra lekker in combinatie met Turks gehakt.
 • Paddenstoelen
  Het wildplukken van paddenstoelen wordt veel gedaan in de herfst. Dit wordt vaak verwerkt in risotto, soepen en sauzen.
 • Zoete aardappelen
  Anders dan gewone aardappelen zijn zoete aardappelen typisch te gebruiken tijdens de herfst. Ze zijn dan ook volop verkrijgbaar in dat seizoen. Ze worden geroosterd, gepureerd of verwerkt tot zoete aardappelpuree. Super lekker ook te eten met de eerdergenoemde pompoen.
 • Cranberry’s
  Sauzen voor bij gevogelte worden veel gemaakt van cranberry’s. Ook veel als ingrediënt voor thee, muffins of door een dessert.
 • Peulvruchten
  Bonen, linzen, erwten en andere peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en vezels en worden dan ook vaak gebruikt in stoofschotels en soepen.
 • Wild
  Jagen is in de herfst extra populair. Er is dan ook veel wild vlees verkrijgbaar in de herfst. Denk aan eend, hertenvlees en fazant.
 • Diverse kruiden
  Kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en piment zijn typisch herfstkruiden en worden dan ook veel gebruikt.

Typische activiteiten die in de herfst worden gedaan

Naast dat er andere recepten worden gegeten in de herfst, zijn er ook bepaalde activiteiten die in de herfst veel worden gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boswandeling. In de herfst verkleuren de bomen en krijgt alles een typische herfstkleur. Dat is een prachtig decor voor een boswandeling waarin je geniet van de mooie natuur en frisse lucht inademt. De herfst is ook het seizoen waarin Halloween plaatsvindt. Pluk een grote pompoen bij de pluktuin of uit je eigen tuin en snijden maar. Kaarsje erin en hij kan in de avond mooi buiten staan. Typisch herfst! Ten slotte nog de voorbereiding op de feestdagen. De herfst betekent ook dat de feestdagen steeds dichterbij komen. Denk vast na over wat je wilt gaan koken of wat je allemaal moet regelen. Koop alvast wat cadeaus en denk na over waar je de kerstboom wilt hebben. Ieder seizoen heeft zo zijn charmes en dat blijkt zeker in de herfst!

 

Door Redactie