‘Eten uit de Buurt’ heet het receptenboekje dat de provincie Overijssel heeft uitgebracht met recepten uit de verschillende voedselchallenges die de provincie in 2021 en dit jaar organiseerde.

De eerste challenge voor MBO-leerlingen ging over het tegengaan van voedselverspilling. De tweede daagde HBO- en WO-studenten uit om een maaltijd te maken met alleen streekproducten. En de laatste challenge was voor jonge gezinnen met kinderen in vijf Overijsselse steden. Daarin stond het thema ‘eiwit’ in de maaltijd centraal. TV kok Nadia Zerouali kookte bij elk gezin.

Het boek telt tien recepten: die van de winnaars van de challenges voor MBO-leerlingen en studenten en de recepten van de challenges voor gezinnen.

Het receptenboekje is in een beperkte oplage gedrukt. Het is verkrijgbaar bij de vijf boerderijwinkels die meegedaan hebben aan de ‘Hoe ’t zit met Eiwit’ challenge voor gezinnen.

Maak Overijssel mooier met een vork

Met de challenges wilde de provincie inwoners van Overijssel uitdagen om een culinaire ontdekkingsreis te maken naar hoe we duurzamer met voedsel om kunnen gaan. Die reis voerde langs minder voedsel verspillen, vaker streekproducten kopen en goed kijken naar voedingsstoffen in eten zoals eiwitten. Want met de keuze voor ons eten hebben we een grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd.

Deelnemende producenten en winkeliers

Behalve recepten staan in Eten uit de Buurt onder andere ook verhalen van de deelnemers aan de verschillende challenges, de winkeliers die producten leverden en een interview met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en Nadia Zerouali. Beiden zijn ervan overtuigd dat veel mensen als ze zouden weten wat er allemaal komt kijken bij de productie van voedsel, andere keuzes zouden maken.

“Het is geen druk op de knop en klaar. Als je weet wat die boeren allemaal moeten doen, dan gooi je ook minder makkelijk eten weg. Bij ons thuis vond je overgebleven bonen de volgende dag in de soep. Dat doe ik nu nog”, vertelt Nadia. Ook bij Gert Harm is eten weggooien geen optie. “Dan bakken we die aardappels toch op de volgende dag? Ook heerlijk.” Achterin het boekje staan alle deelnemende producenten en winkeliers vermeld.

Vijf boerderijwinkels

De vijf boerderijwinkels waar, zolang de voorraad strekt, ‘Eten uit de Buurt’ gratis te krijgen is zijn De Viermarken (Enschede) De Ydenhoeve, Collendoorn (Hardenberg), Boerderijwinkel De Steffen, (Almelo), Boerderijwinkel De Dijklandhoeve (Zwolle) en Jumbo Hans Kok (schap ‘Van onze grond’, Deventer).

Indien andere boerderijwinkels of verkooppunten van streekproducten geïnteresseerd zijn om het receptenboekje aan te bieden aan hun klanten, dan kunnen zij deze aanvragen bij Hetty Flierman, HF.Flierman@overijssel.nl (zo lang de voorraad strekt).

Ook online is het boekje ‘Eten uit de buurt’ te vinden via: Challenge MijnBesteBordje – Provincie Overijssel.

Bron: Provincie Overijssel 

Door Redactie