Evenmens en Carinova werken nauw samen binnen de vrijwillige thuiszorg, onder de gezamenlijke noemer ‘mantelzorgondersteuning Raalte’. De twee organisaties bemiddelen onder meer tussen de zorgvrager en de vrijwilliger. Maar wie zijn die zorgvrager en die vrijwilliger nu precies? De zorgvrager kan de oude dame zijn bij u in de straat, die graag eens met iemand een kop koffie drinkt of een boodschap doet. Het kan ook een gezin zijn, waar de meeste zorg en aandacht uitgaat naar een gezinslid met een geestelijke of lichamelijke beperking.

De vrijwilliger kan het verschil maken. Dit kan alleen al door gezelschap te bieden of een wandeling te maken. Ook kan hij of zij voor wat meer ruimte zorgen, zodat partner, vader, moeder of een broertje of zusje even vrij is van de dagelijkse zorg. Zo zijn er zijn tal van situaties waar een vrijwilliger een beetje zon in het leven van de medemens brengt.

Een van de vrijwilligers bij mantelzorgondersteuning Raalte is Ankje Rozendal. Via haar zoon kwam zij in aanraking met de vrijwillige thuiszorg. “Ik had een gesprek met Herma Spoolder, coördinator vrijwillige thuiszorg en mantelzorgconsulent bij Evenmens,” vertelt Ankje. “Zij bracht me in contact met een oudere dame van 82 jaar, die minder goed alleen het huis uit kan en sociale contacten mist. Tijdens de eerste ontmoeting merkte ik dat we het goed met elkaar konden vinden. We drinken soms een kop koffie samen en ik doe wel eens een boodschap met haar. Ook vindt ze het heerlijk om naar de markt in Raalte te gaan. Het is eigenlijk een win-win situatie, we beleven er allebei plezier aan. En het geeft een fijn gevoel dat ik iets kan betekenen. Daarnaast vang ik iedere maandagmiddag twee zusjes op, van twee en drie jaar oud. Hun alleenstaande moeder heeft nog twee kinderen, waaronder een baby en is veel tijd kwijt aan de zorg voor haar kinderen, waardoor ze niet aan haarzelf toe komt. Door een vrijwilliger in te zetten raakt ze minder belast. Zo heeft zij even iets meer lucht en ik vermaak me prima met de twee meiden. We laten de hond uit en we voeren de paarden.”

Het geeft Ankje zelf niet alleen een goed gevoel, ook Evenmens en Carinova zijn erg blij met haar. Chris Nieuwland, coördinator vrijwillige thuiszorg bij Carinova: “We zetten onze vrijwilligers graag in het zonnetje. Het is enorm belangrijk wat zij doen. We ondersteunen hen door regelmatig contact te hebben, we bieden een basiscursus aan, waarin communicatie naar voren komt en ook EHBO-vaardigheden. Er worden intervisiebijeenkomsten georganiseerd, zodat de vrijwilligers met elkaar hun ervaringen kunnen delen. En dan hebben we nog speciale waarderingsuitjes en de dag van de vrijwilliger.”

Heeft u wat tijd over? En wilt u iets betekenen voor een ander? Meldt u zich dan aan als vrijwilliger. U kunt zelf uw wensen kenbaar maken en bepalen hoeveel tijd u hieraan wil besteden. Er komt altijd eerst een gesprek met u en de persoon die uw hulp nodig heeft. De klik is hierbij het meest belangrijk, want alleen dan kunnen beide partijen een mooie tijd tegemoet gaan.

Agenda Vrijwillige Thuiszorg Carinova en Evenmens

Inloopspreekuur Vrijwillige Thuiszorg Kulturhuus Raalte
Voor als u op zoek bent voor een maatje of vrijwilligerswerk! Koffie staat klaar!
Tijdstip: iedere donderdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur.

Kracht van de Herinneringen, 6 bijeenkomsten voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger.
Waar: Centraal Hart Hartkamp Raalte
Data: 3, 10 en 17 december 2018, 7, 14 en 21 januari 2019
Tijdstip: van 11.00 tot 13.00 uur, incl. lunch
Info: steunpuntmantelzorg@carinova.nl
Tel. 0570-518181

Dagje Kerstmarkt (Evenmens en Carinova) in Dordrecht op 14 december.
Vertrek 8.30 uur en terug rond 18.00 uur in Raalte.
Info: hspoolder@evenmens.nlen p.koerts@carinova.nl

Spreekuur Evenmens, informele zorg voor elkaar
Dinsdag (even weeknummers) 9.00 tot 11.00 uur, Dorpshuus, Marktstraat 7 Heino

Intervisie en kennismaking nieuwe coördinator vrijwilligerszorg Evenmens, informele zorg voor elkaar.
Donderdag 13 december van 12.00 tot 14.00 uur tijdens lunch bij Buufies


Carinova
c.nieuwland@carinova.nl
www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl
Tel. 0570-518188
Mob. 06-20 66 87 36


Evenmens
hspoolder@evenmens.nl
www.evenmens.nl
Tel. 0548-63 88 30

Mob. 06-36 40 38 98

Door Redactie