Het is dé prijs in de gemeente Raalte voor een initiatief dat bijdraagt aan inwonersparticipatie: het Goudhaentje. Elk jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een organisatie, stichting of project dat bijdraagt aan ontmoeting, zelfstandigheid, participatie en leefbaarheid. Hoe is het om het Goudhaentje te winnen? Erik Feijen, voorzitter van Fonds voor Ons én winnaar van afgelopen jaar, vertelt erover.
“Het was erg leuk om het Goudhaentje te winnen. Het heeft ons twee positieve dingen opgeleverd. Natuurlijk dat we het geld hebben gekregen, maar ook zeker dat onze naamsbekendheid is verhoogd. We stonden in dagbladen en op nieuwssites, zijn op Salland TV geweest en werden veel genoemd op sociale media. We waren vooral bekend in Heino, maar nu ook in de rest van de gemeente Raalte.”
Acute financiële nood
Fonds voor Ons is een stichting, die mensen uit de gemeente Raalte met acute financiële nood helpen. Erik legt uit: “Alles wat te maken heeft met overleven, zoals eten en drinken, kleding, huisvestiging en gezondheid vergoeden wij voor mensen die dit niet kunnen. Als mensen hier geen geld voor hebben, dan komen wij in actie. Denk bijvoorbeeld aan een noodbehandeling bij de tandarts of boodschappen van de supermarkt. Wij betalen de factuur van de tandarts en geven mensen een tegoedbon van de supermarkt.”
Naast hulp bij nood, zoekt Fonds voor Ons ook naar een duurzame oplossing bij financiële problemen. Erik: “Dat betekent dat we kijken waar het probleem is ontstaan en samen te zoeken naar een structurele oplossing. Als er bijvoorbeeld geen zicht is op de financiële situatie, dan vragen we (met toestemming van de hulpvrager) of Humanitas eens mee wil kijken. Door onze contacten met bewindvoerders en de gemeente kunnen wij ons steentje bijdragen als iemand niet de kennis en kunde heeft op dit zelf te doen. Denk daarbij ook aan taal of digitale vaardigheden.”
Steuntje in de rug
Zoals het bestuur van Fonds voor Ons in hun nominatievideo al vertelde, is het gewonnen geld direct naar hun doelgroep gegaan. Erik vertelt: “De mensen die we de afgelopen twee jaar hebben geholpen, hebben we een cadeaubon kunnen geven. Hiermee konden ze namelijk eindelijk een keer iets leuks doen of iets extra’s kopen. Achttien gezinnen en zes alleenstaanden hebben we een cadeaubon van Raalter en Heinose ondernemers kunnen geven. Door corona hadden deze ondernemers het ook zwaar. Zo konden we én onze deelnemers blij maken én de lokale ondernemers een steuntje in de rug geven. We hebben de cadeaubonnen persoonlijk langsgebracht bij de mensen. Het was heel mooi om te zien hoe blij mensen waren dat ze eens iets leuks konden gaan doen.”
Bekendheid
Erik: “Inschrijven is natuurlijk stap één. Wij hebben het er als bestuur ook wel over gehad: is dit wel iets voor ons? Toen we de beslissing hebben gemaakt, zijn we er vol voor gegaan en ook via sociale media aan mensen gevraagd om op ons te stemmen. Een paar stemmen kunnen het verschil al maken.”
————————————-
Nomineer nu jouw Goudhaentje!
Vanaf nu kun je weer jouw Goudhaentje voor dit jaar nomineren. Veel verschillende organisaties en verenigingen werden al genomineerd of wonnen een Goudhaentje. Denk bijvoorbeeld eens aan: De vrienden van de Tippe, Energiecoöperatie Endona, Stichting Lef, Muziekestafette Heino en Luttenberg 700.
Ken jij in jouw omgeving een mooi initiatief of project dat volgens jou wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Nomineer ze dan! Heb je jouw favoriet al eens eerder genomineerd? Geen probleem, je kunt dit jaar weer opnieuw nomineren.
Via de website www.raalte.nl/goudhaentje kan iedereen tot en met 10 november een project of initiatief nomineren. Uit alle nominaties kiest een jury, onder leiding van burgemeester Martijn Dadema drie finalisten.
Vanaf midden december kun je op je favoriete finaliste stemmen. De uiteindelijke winnaar sleept naast het felbegeerde beeldje, ontworpen en gemaakt door Marije Gies, een cheque van 1000 euro in de wacht.
Wanneer maak je het meeste kans op een Goudhaentje?
Wanneer maakt jouw project kans om het Goudhaentje te winnen? Hieronder staat een overzicht met een aantal graadmeters. Als jouw initiatief aan een of meer van deze criteria voldoet, maakt het een goede kans.
Het project of initiatief draagt bij aan één van de volgende punten:
- Inwoners van de gemeente Raalte kunnen elkaar vaker ontmoeten
- Mensen kunnen langer voor zichzelf en elkaar blijven zorgen
- Meer mensen kunnen meedoen in onze samenleving
- De leefbaarheid in één van de kernen verbetert
- Het initiatief draagt bij aan een groen en duurzaam Raalte
Ook de volgende aspecten neemt de jury mee in de beoordeling van de nominaties.
- Inspireert het project andere mensen en zorgt ervoor dat onze gemeente een nog betere plek wordt om te wonen?
- Is het origineel of onderscheidend en verdient het initiatief een steuntje in de rug?
- Is het geen eendagsvlieg, maar een echt blijvertje in onze gemeente?
————————————
Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, 8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl