In de eerste week van oktober was de jaarlijkse week tegen de eenzaamheid. In Raalte maken we daar liever de week van de ontmoeting van, omdat mensen zich zelf liever niet eenzaam noemen.

Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Dat lukt niet iedereen. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Vooral als je daarbij iemand aan een terugkerende activiteit helpt! Lees hier hoe je dat aanpakt.

  • Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als de partner komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat zodat de werkkring wegvalt. Ook als mensen wat minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de zomerperiode of de kerstdagen.

Spreek iemand aan

  • Ken je iemand een familielid of vriend die op zo’n punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe de afgelopen week was voor degene met wie je spreekt– zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Of maak een wandeling en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister. Zet je eigen gedachten opzij en luister echt!

Bedenk een activiteit

  • Wat heel goed kan werken is samen een activiteit bedenken voor de komende maanden. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen. Of wil iemand vrijwilligerswerk doen?

Kijk wat er mogelijk is

  • Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. Hebben jullie een geschikte activiteit gevonden? Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig. En anders zoek je samen nog even verder. Vaak is dat al het zetje dat iemand nodig heeft om weer iets plezierigs te gaan doen. Niet per se mét jou, maar wel dankzij jou.

Aan welke activiteiten kun je allemaal denken?

  • Gezond Natuur en Cultuur wandelen gaat binnenkort van start. Wandelingen van maximaal een uur, ook geschikt voor matige lopers.
  • Dag en doen is de digitale agenda voor ouderen, die in Raalte van start gaat.
  • Debuut, het Centraal Hart en de Hartkamp bieden als wijkcentra enorm veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.
  • Bij Laurel’s is de eetclub Raalte. Iedere 14 dagen op vrijdagavond.

Heeft u vragen over bovenstaande activiteiten, bel dan met WijZ welzijn Raalte en we helpen u graag op weg.

* Voor dit artikel is de input gebuikt van de website Een tegen eenzaamheid.

www.facebook.com/profile.php?id=100009507771154

Door Redactie