Minder energiekosten en comfortabeler wonen; dat willen we natuurlijk allemaal! Maar waar moet je beginnen als je van plan bent je huis te verduurzamen? Het Duurzaam Bouwloket kan deze vraag beantwoorden. Marco Revenberg is als energievakman betrokken bij het loket. “Een goede isolatie van de woning is de basis. Je kunt investeren in een warmtepomp, maar als je alle warmte vervolgens weer verliest door een slechte isolatie; dat is natuurlijk zonde.”
Duurzaam Bouwloket is het energieloket van de gemeente Raalte en te vinden op www.duurzaambouwloket.nl/raalte. Het loket biedt onder andere een gratis energiescan voor woningeigenaren aan. Een scan op maat die bewoners inzicht geeft in de stappen die ze kunnen nemen op het gebied van energiebesparing.
Slim verduurzamen op basis van de energiescan
Marco: “Wordt zo’n scan aangevraagd, dan vragen we eerst om wat extra informatie. Zo willen we onder meer weten om wat voor woningtype het gaat, of er recentelijk verbouwingen zijn geweest en of er al eerder energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd. Daarna maken we een afspraak met de bewoners en bekijken we de woning. Op basis daarvan brengen we een rapport uit, met daarin de stappen die de bewoners kunnen nemen en in welke volgorde. Ook de kosten van het verduurzamen worden besproken.”
Daarnaast krijgen de bewoners tips. “Is het dak van de woning slecht en moet het binnen afzienbare tijd worden vervangen? Dan is het bijvoorbeeld handiger om de dakisolatie dan gelijk mee te nemen en daar nu niet al tijd en energie in te steken.”
Aanvragen adviesgesprek
Ook is het op de website van het Duurzaam Bouwloket mogelijk een adviesgesprek aan te vragen. Bijvoorbeeld over de aanschaf van zonnepanelen. “Wij helpen dan bij opstellen van de aanvraag en kijken vervolgens mee met de offertes. En we geven tips mee. Zo wijzen we bijvoorbeeld op de aansluitingen in de meterkast die vaak worden vergeten. Met als gevolg dat de bewoners zeker weten dat ze exact geleverd krijgen, wat ze nodig hebben.”
De energievakmannen zijn bovendien op de hoogte van de subsidiemogelijkheden. “Een heel interessante subsidie is die voor energiebesparende maatregelen in huis. Woningeigenaren kunnen bij de gemeente een eenmalige subsidie van 90 euro aanvragen voor energiebesparende maatregelen, zoals LED-lampen, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of isolatiemateriaal. Van deze subsidie wordt steeds vaker gebruikgemaakt en loopt nog tot eind 2021.” Voor grotere uitgaven is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) beschikbaar.
Energie besparen door aanpassing van het gedrag
Behalve de energiemaatregelen, speelt ook het gedrag van bewoners een belangrijke rol. “Veel mensen stappen ’s ochtends uit bed en zetten het raam van de slaapkamer over. We vinden het namelijk allemaal lekker om ’s avonds weer in een frisse slaapkamer te stappen. Alleen blijft dat raam dan vaak de hele dag openstaan, terwijl de woning ondertussen alweer volop wordt verwarmd. Mijn tip is om ’s ochtends het raam open te zetten, je klaar te maken in de badkamer en daarna het raam weer dicht te doen. Een kwartier tot halfuur luchten is namelijk voldoende.”
Andere tips voor een duurzaam gebruik van je woning:
- Heel simpel: doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat. En maak gebruik van LED-verlichting.
- Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Veel apparaten verbruiken ook stroom wanneer ze op de stand-by modus staan.
- Gebruik energiezuinige apparaten. Denk aan de vriezer, wasmachine, vaatwasser en droger.
- Verbruik minder warm water en douche dus bijvoorbeeld korter.
- Zet de verwarming uit of lager als je gaat slapen of niet aanwezig bent. Een slimme thermostaat kan hierbij helpen.
Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, 8101 AC Raalte
t 0572 – 347799
e info@raalte.nl
i www.raalte.nl