Sinds december 2020 is aan op de grens tussen Wijhe en Raalte een kleine GGZ-instelling gevestigd: EvenZicht. Vanaf december 2021 heeft EvenZicht ook een kantoor in Raalte.

GGZ-instelling doet wellicht denken aan een groot, log systeem met lange wachtlijsten. Als je dit bij EvenZicht verwacht dan kom je bedrogen uit. EvenZicht staat voor persoonlijk, dynamisch, een beetje anders dan anders, korte lijnen, geen wachtlijsten. Hoe ze dat doen? “Als je je bij EvenZicht aanmeldt, is er altijd persoonlijk contact. Er wordt met je kennisgemaakt en we zoeken de juiste behandel-match: een behandelaar die bij jou als mens en jouw vraag past en in principe loopt deze behandelaar het hele traject met je mee. Natuurlijk heeft één behandelaar niet alle kennis en ervaring in huis, daarom doen we het ook samen, als team. Als het nodig is loopt er tijdelijk even een andere behandelaar mee met jouw traject. Maar kern blijft dat we door het persoonlijke contact, laagdrempelige bereikbaarheid terugkrijgen van cliënten dat het prettig is om bij EvenZicht hulp te krijgen”.

EvenZicht richt zich allereerst op behandeling passend binnen de GGZ. Zowel kortdurende als langdurende, intensieve behandeling wordt aangeboden. Ook onlinebehandeling maakt deel uit van het aanbod. Recent zijn VR-brillen aangeschaft die gebruikt kunnen worden in de behandeling. EvenZicht zit niet stil, is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, therapieën waardoor het mogelijk blijft om behandeling op maat te bieden. “Onze basis is onze expertise, kennis van zaken. Daar bovenop komt creativiteit, out of the box. Ons werk is altijd een professionele zoektocht”.

Zoektocht wekt misschien de indruk dat ze bij EvenZicht onzeker zijn en niet weten wat ze willen. Integendeel. De behandelaren stralen vertrouwen uit in hun kunnen, staan voor wat ze doen. Tegelijkertijd is elk mens uniek en vraagt dit om een zoekende houding gericht op ‘kan het anders, kan het beter’. Een houding die van alle medewerkers bij EvenZicht gevraagd wordt. Daarom geen pasklare antwoorden, maar de ontmoeting met de cliënt, samen op pad, samen op zoek.

De expertise en creativiteit van de behandelaren binnen EvenZicht wordt ook ingezet voor mensen die minder begaafd zijn en binnen de reguliere psychiatrie vaak buiten de boot vallen. “Psychologische hulp moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook als je bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebt”. Om dit beter vorm te geven wordt binnenkort gestart met EvenZicht-LVB. Een expertisecentrum op het gebied van behandeling van mensen met een verstandelijke beperking en vragen op het gebied van de geestelijk gezondheid.

Naast behandeling passend binnen de GGZ biedt EvenZicht seksuologische behandeling en relatietherapie aan. Dat de seksuoloog binnen EvenZicht christen is, blijkt voor veel mensen positief te werken. Niet omdat het geloof onderdeel is van de therapie, maar wel omdat mensen die gelovig zijn (geweest) en worstelen met vragen op gebied van seksualiteit zich ook gehoord en gezien voelen.
Ook relatietherapie blijkt te worden gewaardeerd door cliënten. “We zien dit als een mooie aanvulling. Soms blijkt psychische problematiek veel impact te hebben op de relatie, of andersom. De mogelijkheid om dan een uitstapje te maken naar relatietherapie binnen dezelfde setting ervaren mensen als prettig en vertrouwd”.

Dat EvenZicht zich probeert te onderscheiden blijkt ook uit hoe het terrein in Wijhe gebruikt wordt. Op het terrein staat een gebouw waar deeltijdbehandeling wordt aangeboden. Cliënten die meer behoefte hebben aan oefenruimte, behandeling in een meer natuurlijke context en die het prettig vinden om met elkaar op zoek te gaan naar hun kracht, vinden hier hun plek. De deeltijdbehandeling binnen EvenZicht wordt DagBeleving genoemd. Het is veel meer dan dagbesteding. Het is hard werken in een omgeving van rust en ruimte.

Op zoek naar zijn wie je bent is wat binnen EvenZicht centraal staat binnen alle behandelingen. Dit doen ze binnen EvenZicht zoals gezegd door behandeling op maat, maar ze doen meer. De afgelopen maanden is gestart met het aanbieden van trainingen en cursussen om de cliënten te helpen talenten te ontwikkelen. De eerste cursus die gegeven is door ‘Atelier Bertina’ uit Raalte is inmiddels succesvol afgerond. De volgende cursus is gestart: een fotocursus. En er zullen er nog meer volgen. “Talenten ontdekken is zo belangrijk. Juist als je door je problemen soms denkt dat je ze niet (meer) hebt. Dit samen doen met anderen geeft verbinding. Je ontmoet elkaar gewoon als mens.”

Zijn wie je bent. Het is niet voor niets het motto van EvenZicht.

EvenZicht
Nieuwe Markt 7a, Raalte
e. info@evenzicht.nl
w. www.evenzicht.nl

Door Redactie