Van korenmolen tot diervoederfabriek

Toen Albert Fakkert in 1862 in Hoonhorst een molen liet bouwen, ter uitbreiding van zijn reeds bestaande tapperij, grutterij en bakkerij, kon hij niet vermoeden dat 156 jaar later de vijfde generatie (Robert) Fakkert, aan het roer van de firma zou staan. Hij zou ongetwijfeld enorm trots zijn geweest. 

Albert, een ondernemende persoonlijkheid, heeft het niet altijd even gemakkelijk gehad in het leven. Hij verloor zijn eerste vrouw al heel vroeg en twee van hun drie kinderen. Daarbij brandde de zorgvuldig opgebouwde molen na zes jaar volledig af. Onverschrokken is hij voorwaarts gegaan; hij hertrouwde, kreeg nog tien kinderen en liet de molen opnieuw bouwen in 1868. De kinderen en kleinkinderen die het later overnamen, maakten de ontwikkelingen mee van de stoommalerij, waardoor ze al niet meer geheel van de wind afhankelijk waren. Later kwam de dieselmotor en nog later, in 1930, de elektrificatie van Hoonhorst. 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw diende de vierde generatie zich aan. Velen in de omgeving Hoonhorst kennen Wim Fakkert Sr. (nu 86 jaar). Hij volgde de molenaarsopleiding in Wageningen en nam na zijn militaire dienstplicht, steeds meer de leiding over van het bedrijf. In deze periode ontwikkelden de landbouw en veehouderij zich steeds meer. Dit had hogere producties tot gevolg, waarin de voederleveranciers een grote rol speelden. De molen van Fakkert groeide uit tot een moderne diervoederfabriek. 

Vijftien jaar geleden verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Zwolseweg 87 te Laag Zuthem. Ze kochten daar de locatie van de familie Eshuis, die daar ook een diervoederfabriek had.

Robert Fakkert, de vijfde generatie, had in 2001 zijn intrede gedaan als eigenaar van Fakkert Diervoeders. “Ik heb nooit anders gewild”, zegt Robert. “Als klein jongetje groeide ik er in op en ik vond het geweldig. Toen ik ongeveer twaalf was, wist ik zeker dat dit was wat ik ‘later’ wilde gaan doen.” 

Het werkgebied van Fakkert heeft zich inmiddels flink uitgebreid. “Van 15 km rond de kerk, naar alles boven de grote rivieren,” zoals Robert zegt. “We produceren kwaliteitsvoeders, voor de gangbare én de biologische markt. Daarnaast verstrekken we adviezen en diensten ter optimalisering van het bedrijfsresultaat van onze klanten. Naast het standaardpakket zijn we specialist in maatwerkvoeders, waarin we ons onderscheiden. We zien bijvoorbeeld al aan het ruwvoer, wat de boer nodig heeft aan samengesteld krachtvoer. Door de korte lijnen binnen het bedrijf, kunnen we snel schakelen en staat de klant altijd centraal. Immers zij zijn ons bestaansrecht. Sinds 2 april 2012 hebben we het recht tot het voeren van het Koninklijke wapen met de toevoeging; Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier.

Fakkert Diervoeders levert aan boeren, maar ook aan burgers en buitenlui (hobbyisten). De nieuwe winkel is afgelopen 5 november in gebruik genomen en is flink uitgebreid. Niet alleen in vierkante meters, maar ook in het assortiment op agrarisch gebied. Achter de winkel en de kantoren is de nieuwe fabriek gekomen. Modern, ruim en met grote hoogtes voor de silo’s. De bouw is op een duurzame manier voltrokken. Robert: “Met zonnepanelen en warmtepompen zijn we nu energieneutraal. Belangrijk vinden we dat we ons steentje bijdragen aan het milieu en aan de maatschappij, zowel plaatselijk als regionaal. Als familiebedrijf leunen we sterk op onze medewerkers, die net als wij de cultuur van een familiebedrijf uitdragen” .

Inmiddels is ook Robert’s zoon, Thomas, fulltime werkzaam in het bedrijf en werkt zoon Luc mee op de zaterdagen. Dan is Wim Fakkert Sr. ook vaak op de zaak te vinden. Hij neemt iets lekkers mee voor bij de koffie en praat bij met oud-medewerkers en klanten. Een familiebedrijf in hart en nieren; óp naar de volgende 150 jaar!

Fakkert Diervoeders
Zwolseweg 87
8055 PC HEINO
0529 – 40 12 21
info@fakkert.nl
www.fakkert.nl

Door Redactie