Tijdens de Voorleeswedstrijd tussen zeventien schoolkampioenen uit de gemeente Raalte zijn Floor Hollegien en Jannah Rutters uitgeroepen tot kampioenen van de gemeente Raalte. Later deze maand mogen zij de gemeente vertegenwoordigen in de regionale finale, met kans om uiteindelijk De Nationale Voorleeskampioen 2023 te worden.

De feestelijke wedstrijd bij IKC De Korenbloem in Raalte werd door Jesper de Bruijn gepresenteerd. Aangemoedigd door hun supporters mochten de kandidaten uit groep 7 of 8 om de beurt voorlezen voor het publiek en een jury. Juryleden Mirjam Borger (combinatiefunctionaris cultuur bij HOFtheater), Naomi Schiphorst (docent Nederlands bij Carmel College Salland) en Dorien van der Goot (programmamedewerker Jeugd en Onderwijs bij Bibliotheek Salland) beoordeelden de kandidaten op onder meer intonatie, tempo en contact met het publiek.

Floor Hollegien van basisschool St. Bernadette uit Heeten las een fragment voor uit het boek Floor breekt de regels van Marjon Hoffman. De jury vond dat Floor haar stem goed gebruikte en dat zij een fijn leestempo aanhield. Jannah Rutters van basisschool St. Gerardus Majella uit Broekland las een fragment voor uit het boek Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle van Simon van der Geest. De jury gaf aan dat zij door een mooi verschil in toonhoogtes de spanning heel goed over wist te brengen.  Samen met acht andere deelnemers strijden zij om de titel van regionale voorleeskampioen in de vervolgronde op 23 februari in het Carrousel in Ommen.

De Bibliotheek Salland organiseert jaarlijks lokale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd in de gemeentes Ommen, Olst-Wijhe en Raalte om het leesplezier voor kinderen in groep 7 en 8 te vergroten. Schoolkampioenen lezen hun favoriete fragment voor en delen zo hun boekentip met de andere deelnemers én hun enthousiaste supporters. De plezierige spanning van het wedstrijdelement maakt de ervaring onvergetelijk voor de deelnemers.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Door Redactie