Donderdag 15 december viert een diverse groep mensen uit verschillende landen dat ze officieel Nederlander zijn. In een raadzaal vol trotse gezichten, spreekt burgemeester Martijn Dadema de naturalisten en hun familie, vrienden en buren toe en heet ze officieel welkom in de gemeente Raalte.

“Onze inwoners zijn deze mensen natuurlijk al langer, maar vandaag zijn ze ook officieel Nederlander,” aldus burgemeester Martijn Dadema. “Iedereen heeft zo zijn of haar eigen verhaal en achtergrond. Voor vele naturalisten is de ceremonie een afsluiting van een lang traject.

De naturalisatieceremonie is daarom meer dan alleen een plechtigheid, maar ook een positief begin van een nieuwe fase. Ik wens hen veel geluk toe in onze gemeente.”

Naturalisatiedag

Ieder jaar vindt op 15 december de landelijke Naturalisatiedag plaats. Iedereen die in het afgelopen jaar Nederlander is geworden, wordt uitgenodigd voor een feestelijke ceremonie om te vieren dat zij de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen.

Een van de naturalisten is Aree Kueasang uit Thailand: “Ik ben blij en trots om hier vandaag te zijn. Het proces was niet altijd gemakkelijk, maar dat maakt ik dat ik vandaag extra opgelucht en trots kan zijn.”

Het Nederlanderschap

De naturalisatieceremonie is voor mensen die Nederlander zijn geworden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Nederlander zijn is meer dan het dragen van een Nederlands paspoort.

Daarom leggen de nieuwe Nederlanders de ‘verklaring van verbondenheid’ af, waarmee ze beloven de vrijheden en rechten van het Nederlanderschap te respecteren. Iedereen vanaf 16 jaar die Nederlander wil worden, is verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Vanaf dit moment kunnen ze volledig meedoen in de samenleving, zoals stemmen bij alle Nederlandse verkiezingen en voor langere tijd in het buitenland verblijven. Ook mogen de nieuwe Nederlanders werken in alle openbare functies, zoals die van burgemeester of politieagent.

Foto (C): gemeente Raalte 

Door Redactie