Steek je handen uit de mouwen voor een mooi groen plein bij jou in de buurt

Afgelopen maandag hielpen de leerlingen van het Carmel College Salland de Sint Antoniusschool in Marienheem met het plaatsen van een compostbak. Een mooi initiatief van de Compostbrigade om basisscholen te helpen composteren. Scholen kunnen nog wel wat hulp gebruiken om natuur meer ruimte te geven op het plein. Ook jouw hulp kunnen ze gebruiken! Sluit je aan bij de Groene Schoolpleinen Brigade en help scholen bij jou in de buurt bij het onderhouden van een prachtig en leerzaam groen plein. Ook als je (nog) geen groene vingers hebt, ben je welkom om aan te sluiten.

In gemeente Raalte hebben al een aantal scholen hun schoolplein vergroend, of zijn hier druk mee aan de slag. De grijze tegels hebben plaatsgemaakt voor bomen, struiken en speelaanleidingen van natuurlijke materialen. Dat is super, want: een groener plein is leerzamer, gezonder én leuker voor kinderen dan een grijs plein.

Maar een groen plein heeft wel meer onderhoud nodig. Voor veel scholen is het een uitdaging om het onderhoud goed georganiseerd te krijgen. Daarom willen we met elkaar de Groene Schoolpleinen Brigade oprichten: een groep vrijwilligers die een aantal schoolpleinen in gemeente Raalte helpt onderhouden.

Over de Groene Schoolpleinen Brigade

De Brigade bestaat uit een groep vrijwilligers die scholen met een groen schoolplein helpt in het onderhoud. Ze worden gekoppeld aan één of meerdere scholen bij hen in de buurt en gaan zo’n drie à vier keer per jaar met elkaar aan de slag op een groen plein.. Denk dan bijvoorbeeld aan wilgen knotten, hagen snoeien, bladruimen, fruitstruiken snoeien en de moestuin zaaiklaar maken. Misschien zie je kansen om het plein nóg biodiverser te maken en vind je het leuk om dit op te pakken met de vrijwilligers of samen met kinderen. De brigadiers krijgen allemaal een aantal gratis cursussen aangeboden om meer te leren over groenonderhoud.

Interesse in de Groene Schoolpleinen Brigade?

Ben je enthousiast geworden? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Maud Weenink, Kwartiermaker Klimaatadaptatie/ klimaatadaptatie@raalte.nl / 06 156 522 87 of Tina Rozendal, projectmedewerker IVN natuureducatie / t.rozendal@ivn.nl / 06 437 542 90. Aanmelden kan tot 7 april.

Over Groene Schoolpleinen

Alle schoolpleinen in Overijssel groen in 2025, daar willen we naartoe! Groen speelt een belangrijke rol bij de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen. Daarom willen we kinderen meer in aanraking brengen met groen, om daar te spelen en te leren. Waar kan dit beter dan op het schoolplein! We willen in heel Overijssel een groene schoolpleinenbeweging op gang brengen. Het vergroenen van schoolpleinen is één van de projecten binnen het programma Natuur voor Elkaar.

Kijk op groeneschoolpleinenoverijssel.nl voor meer informatie.

Door Redactie