Langverwachte verhuizing naar nieuw verpleeghuis
HEINO – Op maandag 3 en dinsdag 4 april verhuisden alle bewoners van Het Wooldhuis naar hun nieuwe onderkomen. Een spannend, maar vooral ook feestelijk moment. Aan de nieuwbouwlocatie van Zorgspectrum Het Zand is twee jaar gebouwd.
Bijna letterlijk een volksverhuizing: 70 cliënten gingen over naar hun nieuwe thuis en 10 nieuwe cliënten werden opgenomen. Daarbij zijn er ook nog alle medewerkers die deze week op hun nieuwe werkplek starten. Een project dat flink wat voeten in de aarde heeft. Mevrouw Kamphuis-Kutterik, bewoonster van Het Wooldhuis, vond het vooral spannend. Maar nu het zover is, heeft ze er toch ook wel zin in: “Het is een gezellige kamer. De kinderen hebben het voor ons ingericht. Overal is voor gezorgd, wij hoefden niks te doen. Dat hebben ze mooi gedaan.” Waar haar zus, mevrouw Dorgelo-Kutterik, vooral naar uitkijkt? De gemeenschappelijke ruimte. “We krijgen een gezellige huiskamer met acht andere bewoners. Dus samen eten en spelletjes doen!”
Moderne zorgtechnologie
In het nieuwe gebouw zijn negen huiskamers voor in totaal negentig cliënten. Naast een sfeervolle inrichting zijn die ook voorzien van moderne zorgtechnologieën, vertelt kwaliteitsverpleegkundige Ingeborg Huisken. “Denk aan biodynamische verlichting, zorgoproepsystemen en sensoren die beweging detecteren. Maar we hebben ook simpele veranderingen doorgevoerd die het werk van medewerkers en het leven voor cliënten makkelijker maken. Extra brede deuren bijvoorbeeld of zoiets kleins als een zwarte toiletbril op een wit toilet. Zo kunnen ouderen, die vaak minder goed diepte zien, veiliger naar het toilet.”
In de nieuwbouw is alles gericht op verpleeghuiszorg. Daarmee speelt Het Wooldhuis in op de veranderende zorgvraag: cliënten hebben steeds meer en zwaardere zorg nodig.
Veranderend dorpsbeeld
De verhuizing is volgens teamleider Hilène Mulder het perfecte moment om de werkwijze in de zorg aan te passen. “We werken nu vanuit het gedachtegoed Veilige Vrijheid. We hebben geen gesloten afdelingen meer, bewoners kunnen in principe overal heen. Uiteraard staat veiligheid voorop en die moderne zorgtechnologie is daarbij onmisbaar.” Ze legt uit dat zorgmedewerkers door sensoren bijvoorbeeld in de gaten kunnen houden of iemand is gevallen. Of deuren die voor de een wel opengaan en voor de ander niet.
“Bewoners maken nog gewoon deel uit van de maatschappij, dus ook zij mogen in het dorp rondlopen. Dat gebeurt echt niet zomaar, hier zijn goede afspraken over gemaakt met de cliënt en familie. Maar het betekent wel dat het dorpsbeeld gaat veranderen. Dat kan voor dorpsgenoten best even wennen zijn, want wat moet je doen als je iemand tegenkomt die de weg niet meer weet?” Voor Heinose ondernemers is er binnenkort een speciale bijeenkomst waar ze meer informatie en tips krijgen.
Laatste sloopwerkzaamheden
Hoewel voor de bewoners het spannendste gedeelte er nu op zit, is de klus voor de zorgorganisatie nog niet helemaal geklaard. Na de verhuizing volgen de laatste sloopwerkzaamheden van het oude gedeelte. Op die plek komt een brede verbindingsgang die de twee nieuwe gebouwen met elkaar verbindt. Daarna volgt de terreininrichting: een speciale werkgroep is bezig met plannen voor parkeerplaatsen en een groene belevingstuin. De officiële opening van het nieuwe Wooldhuis is in de loop van 2024.