Stichting het Gehandicapte Kind roept op: dringend meer sociaal inclusieve en toegankelijke sportverenigingen nodig in Overijssel. In Nederland sport slechts de helft van de kinderen met een handicap bij een club of vereniging (53%). Ook blijkt dat 86% van de kinderen zonder handicap die sporten bij een sportclub of vereniging, niet sporten met kinderen met een handicap.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind, waarvan de resultaten vandaag zijn gepubliceerd aan de start van de Week van het Gehandicapte Kind.

Aan het onderzoek deden 735 kinderen van 6 t/m 18 jaar met én zonder handicap mee. Sportverenigingen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen met een handicap en vormen een belangrijke en sociale ontmoetingsplek. Zo blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de kinderen met een handicap (76%) die wél bij een vereniging sporten, zich volledig geaccepteerd voelt en dat de helft (50 %) zelfs nieuwe vriendschappen heeft gesloten dankzij hun sport.

Daarentegen meldt ruim een kwart (28%) van de kinderen met een handicap die niet sporten, dat toegankelijke sportclubs nog altijd te ver van huis zijn. Om die reden roept Stichting het Gehandicapte Kind nu alle trainers, coaches en besturen van de sportverenigingen in Overijssel op om direct in actie te komen en inclusiever te worden. Speciaal hiervoor is een webpagina met tips ontwikkeld om verenigingen te helpen. Daarnaast breidt de stichting het succesvolle project ‘Samen Dansen’ – waarbij kinderen met en zonder handicap samen leren breakdancen – nu uit naar meer dansscholen in Nederland. Zo krijgen nog meer kinderen, met en zonder handicap, de kans om samen te sporten.

Grote kloof in sport

Dit sportjaar, met evenementen zoals het EK Voetbal en de Olympische Spelen, heeft Stichting het Gehandicapte Kind in samenwerking met onderzoeksbureau Kien haar jaarlijkse onderzoek gericht op het thema sport. Uit het onderzoek blijkt dat er een grote kloof zichtbaar is als het gaat om samen sporten: 86% van kinderen zonder handicap die sporten bij een club op vereniging, sporten niet samen met leeftijdsgenoten met een handicap. Omdat veel Nederlandse sportclubs niet inclusief zijn en kinderen met een handicap vaak gescheiden sporten, krijgen zij weinig tot geen kansen om in contact te komen met kinderen zonder handicap. Dit terwijl de sportclub een essentieel onderdeel in het leven van ieder kind is.

Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind, licht toe: “Veel kinderen met een handicap sporten niet, omdat lokale sportverenigingen vaak niet toegankelijk zijn. Dit is schrijnend, want kinderen met een handicap willen net als ieder ander plezier maken, vriendjes vinden en erbij horen. Een sportclub kan juist die plek bieden waar je er écht bij hoort. Het is een georganiseerde omgeving die kinderen samenbrengt en waar saamhorigheid duidelijk voelbaar is. Het dragen van hetzelfde tenue versterkt dat gevoel van gelijkheid en verbondenheid – op de club is iedereen hetzelfde, ongeacht hun achtergrond of beperking. En na de wedstrijd voelt de kantine vaak als een warm bad, een plek waar je niet alleen kunt ontspannen, maar ook nieuwe vriendschappen opbouwt en waar kinderen met en zonder handicap zich thuis voelen. Dit soort ervaringen zijn van onschatbare waarde voor hun ontwikkeling en welzijn, maar vinden nog niet vaak genoeg plaats voor kinderen met een handicap. We roepen clubs daarom op om nú in actie te komen.”

De kracht van sport

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF, vult aan: “Als sportbestuurder én als vader van een zoon met een handicap weet ik uit eigen ervaring hoe groot de kracht van sport is. Sport bevordert niet alleen vitaliteit en plezier, maar ook verbondenheid en inclusie. Te veel kinderen met een handicap staan nog altijd langs de zijlijn en daarom moeten we – vaak ook letterlijk – drempels weg gaan nemen. Het doel van NOC* NSF is om van Nederland het sportiefste land ter wereld te maken. Een land waarin iedereen sportplezier kan ervaren. Er dat betekent dat iedereen mee moet kunnen doen, mét en zonder beperking. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we aan de slag. Beginnen én volhouden is daarbij het devies.”

Essentiële functie van lokale sportvereniging

Een lokale sportvereniging vervult een essentiële rol in het leven van een kind, zeker voor degenen met een handicap. Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal van de 8-jarige Keet uit Hazerswoude-Dorp. Sinds atletiekvereniging AV’47 in Boskoop Frame Running aanbiedt, kan zij ook meedoen op de club. Hier traint zij tegelijkertijd met leeftijdgenoten zonder handicap. Moeder Sissy vertelt: “Keet gaat met de taxi naar haar school in Leiden, waardoor ze lange tijd geen vriendjes in de buurt had en alleen met haar broer en zus kon spelen. Toen ik hoorde dat onze lokale atletiekvereniging Frame Running ging aanbieden, waren we direct enthousiast. Keet vindt het fantastisch en is enorm fanatiek – ze wordt er steeds beter in. Frame Running betekent zoveel meer dan alleen sporten voor kinderen met een handicap. Wij hebben het geluk dat we dicht bij deze sportvereniging wonen, terwijl andere kinderen van ver moeten komen. Daarom steun ik de oproep van Stichting het Gehandicapte Kind aan andere sportverenigingen volledig.”

Uitrol project ‘Samen Dansen’

Een van de sporten die kinderen met en zonder handicap samen kunnen doen is dansen. Om die reden heeft Stichting het Gehandicapte Kind dan ook besloten om het succesvolle project ‘Samen Dansen’ – waarbij kinderen met en zonder handicap samen leren breakdancen – nu mogelijk te maken bij meerdere dansscholen in Nederland om zo nog meer kinderen samen te kunnen laten sporten.
Henk-Willem Laan vertelt: “Dankzij dit project kunnen kinderen met en zonder handicap in een zesweekse cursus kennismaken met breakdance. Spelenderwijs werken ze aan hun fysieke vaardigheden, creativiteit en zelfvertrouwen. Terwijl ze dansen, ontmoeten ze leeftijdsgenoten en ervaren ze dat elk kind erbij hoort! Kinderen met een handicap hebben soms unieke bewegingen die kinderen zonder handicap niet kunnen maken, en dat vind ik prachtig om te zien. Dansscholen in Assen, Arnhem, Groningen, Eindhoven, Deventer, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Den Haag hebben zich al aangesloten. Ze delen de overtuiging dat elk kind mee moet kunnen doen, ongeacht of ze een handicap hebben. Dit ideaal sluit perfect aan bij de hiphop-community, waar inclusie en diversiteit centrale waarden zijn. We hopen dat snel meer dansscholen zich aansluiten!”

Kijk voor meer informatie op www.gehandicaptekind.nl/tips-voor-sportverenigingen.

 

Door Redactie