WijZ op seniorenbezoek

De gemeente Raalte wil graag weten hoe de zeventigplussers in onze samenleving ervoor staan. Hoe het met zelfstandig wonen, hun gezondheid, sociale contacten en financiën gaat. Aan WijZ welzijn is gevraagd om in kaart te brengen welke vragen er leven. Waar mensen nu of in de toekomst behoefte aan hebben. “Daarvoor schakelen wij normaal gesproken onze vrijwillige seniorenbezoekers in”, zegt Erna Klok van WijZ welzijn. “Vanwege corona liggen deze bezoeken nu helaas stil, maar dat betekent niet dat de oudere inwoners uit onze gedachten zijn.”

Zodra het weer kan, ontvangen alle zeventigplussers in een bepaalde wijk van Raalte, Heino of één van de andere dorpen een brief waarin het seniorenbezoek wordt aangeboden. “Alleen als je van het aanbod gebruik wilt maken, komt er op afspraak een vrijwilliger langs”, vult Erna aan. “Dan loop je samen een zorgvuldig samengestelde vragenlijst door. Gaat het huishouden je nog goed af? Zijn er aanpassingen in je woning nodig? Hoe is het met je gezondheid? Heb je genoeg sociale contacten? Ben je op zoek naar leuke activiteiten? En kun je wel goed rondkomen van je huidige inkomen? De antwoorden vormen waardevolle input voor onder andere het gemeentelijk beleid ten aanzien van wonen en geven richting aan ons aanbod op het gebied van zorg en welzijn.”

Verleidelijk aanbod
Als tijdens het seniorenbezoek duidelijk wordt welke vragen er leven, worden deze waar mogelijk direct beantwoord. De vrijwilligers kennen de weg naar het sociaal loket van de gemeente, zijn op de hoogte van financiële regelingen en informeren je graag over leuke activiteiten in de buurt. “Zijn er punten waarmee zij je niet verder kunnen helpen, dan spelen zij die door naar mij”, aldus Erna. “Dankzij de seniorenbezoeken weten wij vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen, waarbij wij soms ook het aanbod creëren op een vraag die nog niet is gesteld. Soms weet je niet wat je mist, tot je het gaat gebruiken. Neem de iPad. Zeker in deze tijd een goed hulpmiddel om in contact te blijven en dus proberen wij ouderen met ons aanbod tot het gebruik ervan te verleiden.”

Ons noaberschap
Vanwege corona liggen de seniorenbezoeken en heel veel andere activiteiten stil, maar dat betekent niet dat de medewerkers van WijZ welzijn lijdzaam met de armen over elkaar zijn gaan zitten. “Ik kijk nu alvast welk aanbod wij straks in samenwerking met andere organisaties kunnen creëren”, vertelt Erna. “Zo ben ik laatst aangeschoven bij de seniorenorganisatie KBO PCOB en was ik blij verrast door de vele activiteiten die zij normaal gesproken organiseren. En zo staan ook in onze wijkcentra en het dorpshuus mensen te trappelen om hun activiteiten voor ouderen weer op te pakken. Helaas moeten wij nog even geduld hebben, maar weet dat wij ons noaberschap tot die tijd via de iPad, met een simpel telefoontje of een ouderwets kop koffie invulling kunnen geven. Wees lief voor elkaar.”

————————–

Houd contact
De seniorenbezoeken en andere activiteiten mogen dan even stil zijn komen te liggen, dat betekent niet dat WijZ welzijn onbereikbaar is. Heeft u vragen? Of vindt u het leuk om straks ook als vrijwillige seniorenbezoeker een bijdrage te leveren? Neem dan gerust contact met ons op.

————————-

Erna Klok |  Sociaal werker WijZ welzijn
Senioren  |  Ouderenadvies  |  Meldpunt Eenzaamheid
06-10711271
e.klok@wijz.nu

Door Redactie