Het is belangrijk dat kinderen een consistente bedtijd hebben omdat dit helpt bij het reguleren van hun biologische klok en het verminderen van slapeloosheid. Een vaste bedtijd kan ook bijdragen aan een betere concentratie en prestaties op school, evenals een vermindering van gedragsproblemen. Het stelt ook ouders in staat om hun eigen tijd te hebben en te ontspannen na een drukke dag. Het is ook belangrijk om een bedtijd-routine te hebben, zoals het lezen van een verhaaltje of het doen van ontspannende activiteiten, om te helpen kinderen zich te concentreren en zich te ontspannen voor de nacht. Maar wat is een goede bedtijd voor je kind?

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft, varieert afhankelijk van de leeftijd. Zo is de bedtijd 14 jaar, natuurlijk laten, dan de bedtijd 9 jaar. Gemiddeld hebben kinderen de volgende hoeveelheid slaap nodig:

  • Baby’s (4-12 maanden): 12-16 uur per dag
  • Peuters (1-2 jaar): 11-14 uur per dag
  • Kleuters (3-5 jaar): 10-13 uur per dag
  • Kindergarten (5-12 jaar): 9-11 uur per dag
  • Tieners (12-18 jaar): 8-10 uur per dag

Het is belangrijk om te weten dat elk kind uniek is en dat sommige kinderen meer of minder slaap nodig kunnen hebben dan deze richtlijnen. Het is daarom verstandig om je kind in de gaten te houden en te luisteren naar zijn of haar lichaam om te bepalen of hij of zij voldoende slaap krijgt.

Hoe laat gaat je kind naar bed?

Het is aanbevolen dat kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud ongeveer 9-11 uur slaap per nacht krijgen. Het is belangrijk om een vaste bedtijd te hebben en een bedtijd routine te volgen, zodat het kind weet wanneer het tijd is om naar bed te gaan en zich kan voorbereiden op slapen. De specifieke bedtijd kan variëren afhankelijk van het individuele kind, hun activiteitenniveau en hun school– of werktijden. Het is belangrijk om samen met de kinderen te overleggen over de bedtijd en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij hun individuele behoefte aan slaap.

Hoe ga je om met vakanties?

Wanneer de kinderen vakantie hebben, dan hebben ze natuurlijk weinig tot geen verplichtingen. Het is daarom dan dus ook helemaal niet gek dat ze ‘s avonds een uur of twee later naar bed gaan. Echter is het wel belangrijk er rekening mee te houden dat ze ook weer naar school moeten en dan wel weer vroeg moeten opstaan. Hebben ze vakantie en gaan ze wat later naar bed, zorg er dan voor dat je enkele dagen voor school weer begint, alvast begint met het langzaam afbouwen van het later naar bed gaan en ook het opstaan weer naar het normale ritme weet te brengen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat ze straks moeite hebben met opstaan. Vind je het lastig, houd dan aan dat ze iedere dag een kwartier eerder naar bed gaan tot je weer op de bedtijd zit waar ze normaliter ook op naar bed gingen. Dan reken je eenvoudig en snel uit wanneer je moet beginnen met afbouwen.

Door Redactie