Bijna 3 jaar geleden is Natuurbegraafplaats Hoogengraven in gebruik genomen. De begraafplaats, gelegen in de bossen nabij Ommen, is 25 hectare groot en is inmiddels in de omgeving goed bekend. Hier wordt midden in de natuur begraven en kun je zelf een plek kiezen die goed voelt.

Eeuwigdurend

Een zonnige herfstochtend op de natuurbegraafplaats. De bladeren veranderen langzaam van kleur en de paddenstoelen schieten uit de grond. Een mevrouw komt aangelopen voor haar afspraak.

Met uitzicht op de heide geniet ze even later met een kopje koffie van de huiselijke sfeer in het ontvangsthuis. Al gauw vertelt ze over haar grootste passie: wandelen in de natuur. Ze geniet enorm van het opgaan in de natuur en de tijd even vergeten. “Het zou zo bijzonder zijn om dat ooit letterlijk te kunnen.” Met name de eeuwigdurende grafrust sprak haar daarom ook enorm aan. “Ik moet er niet aan denken dat ze mij ooit weer zouden opgraven”, vertelde ze.

Ze was daarom ook vastbesloten om die dag een plekje te reserveren. Midden in het bos, beschermd door de omliggende bomen, daar waar ze zo kon genieten en waar ze zich één voelde met de natuur. Even later liepen we richting de heide, waar de dauwdruppels nog glinsterden aan het pijpenstro. Een buizerd vloog hoog in de lucht en liet zich horen door zijn bekende roep. In de verte een specht, tikkend tegen een boom. We werden er beiden stil van en luisterden samen naar de schoonheid van de natuur.

Mag het daar ook?

Ze genoot zichtbaar van de wandeling en we liepen naar het dichtere deel van het bos. Plotseling bleef ze stilstaan op een kruispunt, kijkend naar een heuveltje. Ze draaide in het rond, voelde wat de plek met haar deed en vroeg: “Mag het daar ook, op dat heuveltje?” We liepen er samen naartoe en het bleek inderdaad mogelijk om daar een plekje te reserveren. Die plek voelde goed voor haar. Met de voeten richting het zuiden omdat ze dan eeuwigdurend de meeste zon op een dag zou hebben. Ze hoefde er niet langer meer over na te denken, meer bevestiging had ze niet nodig. Toen we terugliepen door het dichte bos naar de openheid, precies daar werden we verrast. Een ree sprong op enkele meters van ons vandaan het pad over. Wij ervaarden dit moment echt als een cadeautje! Hoeveel natuur wil je hebben?

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van Natuurbegraafplaats Hoogengraven of meer informatie over natuurbegraven, neem dan eens een kijkje op onze website: www.hoogengraven.org. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Het ontvangsthuis is iedere dag geopend van 9.00 – 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk. Voor het maken van een afspraak belt u naar 0529-20 80 03.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven
Middenweg 6 | 7735 KM Arriën
t. 0529-20 80 03
e. info@hoogengraven.org
w. www.hoogengraven.org

Door Redactie