Liedjes zingen en boekjes lezen voor  de taalontwikkeling van de kinderen

Een jaar geleden kwam Mariama naar Nederland om met haar man en inmiddels twee kinderen een nieuw leven op te bouwen. In afwachting van haar ID-kaart liet een inburgeringscursus even op zich wachten. Om toch de taal te leren, sociale contacten op te doen en ondersteuning te krijgen bij het opvoeden van de kinderen werd Mariama via Home-Start in contact gebracht met vrijwilligster Lidy. “Als wij elkaar even niet begrijpen, ervaar ook ik hoe het is om de taal niet machtig te zijn”, zegt Lidy. “Dat is een waardevolle ervaring, net als het leren kennen van een andere cultuur.”

Mariama vindt het heel fijn dat Lidy iedere dinsdag vanuit Raalte een paar uur naar Deventer komt om haar te helpen. “Natuurlijk praten we dan Nederlands met elkaar en dat gaat al heel erg goed”, meent Lidy. “We gaan met de kinderen naar buiten, samen naar de bakker of op de fiets naar het centrum om een kop koffie te drinken. Ik speel wat met de kinderen, zing liedjes en lees boekjes om ook hen de taal bij te brengen.” Lidy helpt Mariama ook met praktische zaken als het verwerken van de post, invullen van formulieren en afspraken maken met bijvoorbeeld de huisarts.

Leergierig
Dat Mariama leergierig is, wordt duidelijk als zij vertelt over haar inspanningen om de taal van haar nieuwe thuisland te leren. “Als de kinderen slapen, kijk ik het journaal”, vertelt zij. Lidy wijst op ‘Mijn eerste woordjes boek’ dat zij voor Mariama uit de bibliotheek heeft gehaald. “Inmiddels mag haar zoontje wennen op de peuterspeelzaal”, gaat Lidy verder. “Die twee ochtenden grijpt Mariama aan om naar het Taalcafé te gaan. In de buurt kent zij een oudere dame, die haar graag helpt en zo zie ik iedere week vooruitgang en het doet mij goed daar een positieve bijdrage aan te mogen leveren.”

Het Vrijwilligerspunt Raalte ondersteunt ook alle lokale organisaties die met vrijwilligers (willen) werken. Wij bieden informatie en advies over vrijwilligerswerk, ondersteunen bij het selecteren en aannemen van vrijwilligers en helpen bij het begeleiden en behouden van vrijwilligers. Daar hoort natuurlijk een voor vrijwilligers en organisaties toegankelijke website bij. Eind november wordt de nieuwe website gelanceerd.

De nieuwe website www.vrijwilligerspuntraalte.nl biedt nog altijd de vertrouwde vacaturebank. Om de toegankelijkheid te verbeteren is er ook een filmpje te vinden met uitleg over het aanmelden van een organisatie, het aanmaken van een inlog-account en het toevoegen van een vacature. Houd voor actuele filmpjes het YouTube kanaal van het Vrijwilligerspunt Raalte in de gaten. Volg ons ook op Facebook voor alle trainingen, workshops en vacatures.

Voor in de agenda:
Training ‘Digitale nieuwsbrief maken met mailchimp’
Datum: woensdag 20 en 27 november 2019 Tijd: van 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: Centraal Hart, Jan van Arkelstraat 15 in Raalte
Docent: Petra van Hoorn
Aanmelden voor 15 november.

Kenniskaravaan ‘Kinderen mij een zorg’
Datum: woensdag 18 december 2019
Tijd: van 19.30 tot 21.00 uur
Locatie: Tijenraan, Zwolsestraat 65, Raalte
Aanmelden voor 13 december.

Deelname is gratis, aanmelden kan via vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu.

Vrijwilligerspunt Raalte
Gewoon een klusje voor een ander doen!

Het verhaal van Home-Start laat zien dat vrijwilligerswerk onbetaald, maar niet zonder beloning is. Wat dacht je van de waardering en erkenning, van de waardevolle ervaringen en sociale contacten? Bovendien is vrijwilligerswerk een mooie manier om jouw talenten verder te ontwikkelen. Is dit iets voor jou? Het Vrijwilligerspunt Raalte helpt je graag bij het zoeken naar vrijwilligerswerk. Kijk in de vacaturebank voor het brede aanbod van actuele vacatures of kom persoonlijk bij ons langs.

Vrijwilligerspunt Raalte
Passage 3, 8102 EW Raalte
0572 – 365343
vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu

Vrijwilligerspunt Heino
Marktstraat 7, 8141 GA Heino
0572 – 700212
vrijwilligerspuntheino@wijz.nu 

Home-Start Raalte
Paulien Zandbelt – coördinator Home-Start Raalte
bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag
0610352558
www.home-start.nl
home-startraalte@wijz.nu

Door Redactie