Sterk in uitvoering, de titel vat Hoogeboom’s bedrijfsopvatting duidelijk samen
Aan het roer staan Gert en Jurgen Hoogeboom. En senior Marinus Hoogeboom is eveneens dagelijks in het bedrijf te vinden. Gert: “Onze mentaliteit is er één van aanpakken en we zijn trots op de mooie resultaten die we, met onze medewerkers, door de jaren heen boeken. We zijn een familiebedrijf pur sang, al sinds 1935.”

Stelt u zich eens voor, meer dan tachtig jaar terug in de tijd, begon de grootvader van Gert en Jurgen, de grondlegger van het bedrijf, met landbouw­mechanisatie. Hoogeboom Raalte is van origine een loonbedrijf, later breidde zoon Marinus de firma uit, met grondverzet en de aanschaf van een puinbreker zorgde voor de recycling. De firma huisvestte zich aan de Stobbenbroekerweg. Gert en Jurgen groeiden mee in het bedrijf. Inmiddels heeft Hoogeboom een tweede vestiging aan de Boeierstraat in Raalte, waar het kantoor en de werkplaats zich bevinden. 

Daarnaast in Zwolle aan de Rijnlandstraat 5, de Recycling Maatschappij Zwolle. Met in totaal een personeelsbestand van ruim 50 medewerkers.

Van aannemen en verhuur tot recycling
Gert: “Ons bedrijf is onder te verdelen in drie bedrijfstakken; het aannemen van werk, de verhuur van onder meer machines (laadschoppen, kranen, gravers etc.), containers en recycling. Onder het aannemen valt sloopwerk, asbestsanering, riool en grond- en straatwerk. Momenteel zijn we druk met asbestsanering. Dertig jaar nadat asbest toegepast mocht worden (1994), dienen alle asbestdaken vervangen te zijn. En omdat 2024 dichterbij komt, hebben we veel werk. Hiervoor heeft de rijksoverheid een subsidiepot ter beschikking gesteld. Indien men hier gebruik van wil maken, is het goed om te weten dat deze aan het uitdunnen is. We verwachten zelfs, dat de bodem van deze pot aan het einde van dit jaar in zicht zal zijn. Een ander groot onderdeel van ons werk is het bouwrijp maken van grond. Een mooi voorbeeld hiervan is de Zegge VII en de grond voor de uitbreiding van Wehkamp in Zwolle.”

“Naast het aannemen van werk kunnen particulieren en bedrijven containers voor bouw- en sloopafval, tuinafval en grond bij ons bestellen. Wij plaatsen deze en de materialen die men kwijt wil, kunnen hierin worden gegooid. Vervolgens halen wij de containers op en verwerken we alles op de juiste manier op de twee verschillende locaties. Uiteindelijk wordt 98% gerecycled. Natuurlijk kunt u ook zelf bij onze afvalstations spullen en materialen storten,” aldus Jurgen.

Het afval van de containers en het sloopwerk brengt Hoogeboom naar de beide locaties en hier wordt het materiaal verwerkt. Het puin gaat als fundatiemateriaal onder de weg. Beton wordt hergebruikt als beton, het hout wordt verkleind en naar een tomatenkweker gebracht, die er vervolgens zijn kassen mee verwarmd. Het snoeiafval wordt verkleind en als biomassa afgezet, hier wordt weer energie van gemaakt. Hoogeboom maakt hiermee flinke stappen in de circulaire economie. Het Rijksbrede programma wenst dat in 2050 heel Nederland circu­lair is. Dat betekent dat alle grondstoffen worden hergebruikt.

Prachtig dat een familiefirma als Hoogeboom aan de wieg heeft gestaan van deze ontwikkelingen en een groot aandeel levert aan de verwerking en het hergebruik van alle overbodige materialen.

Werkplaats en kantoor
Boeierstraat 5
8102 HS Raalte
Tel. 0572-726661
Email: administratie@hoogeboom-raalte.nl

Afvalbrengstation Raalte
Stobbenbroekerweg 16
8101 NT Raalte
Tel. 0572-352250
Email: weegbrugraalte@hoogeboom-raalte.nl

Openingstijden:
Ma-Vr: 07.00 – 18.00 uur
Za: 08.00 – 16.30 uur

Afvalbrengstation Zwolle
Rijnlandstraat 5
8028 PX Zwolle
Tel. 038-4539608
Email: info@recycling-zwolle.nl

Openingstijden:
Ma-Vr: 07.00 – 17.00 uur
Za: 08.00 – 16.00 uur

Door Redactie