“Ik kon na lange tijd weer ademhalen!” 

Financieel aan de grond
“Zelf heb ik nooit één moment gedacht dat ik ooit in zo’n situatie zou belanden. Financieel zat ik volledig aan de grond. En vér eronder. Nadat mijn vrouw overleed, belandde ik in het ziekenhuis met een herseninfarct. Na een periode van revalidatie, bleek er thuis nog veel meer ellende te zijn. Stápels rekeningen en aanmaningen. Erfenissen van postorderbedrijven! Zo noem ik het. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. De ene deurwaarder na de andere. Ik probeerde wat gaten te dichten, maar het bleek zinloos. Het kwam zo ver dat ik niet meer wilde. Ik liep met gedachtes rond om mezelf van kant te maken, ik kon het letterlijk niet aan. Via iemand van de gemeente ben ik met Humanitas in aanraking gekomen. Ik geloofde niet echt dat ze iets voor me konden doen. Zover was ik heen. Toch hebben de vrijwilligers me geholpen. Ik ben met hun hulp in de schuldsanering terecht gekomen. Ik kan niet zeggen dat het makkelijk was om van € 50,- in de week rond te komen, maar het went. En ik kon na lange tijd weer ademhalen.”

Iedere dinsdag inloopspreekuur Zwanenwoerd 1A
In het bovenstaande verhaal was de anonieme deelnemer van Humanitas bij thuiskomst uit het ziekenhuis, geroyeerd. “Zulke situaties komen vaker voor dan we met elkaar vermoeden,” zegt Humanitas. Daarom richt de vereniging Humanitas Raalte, een onderdeel van de landelijke vrijwilligersorganisatie, zich op sociale en financiële ondersteuning van mensen die het zelf even niet meer kunnen redden. Elke dinsdag is er een inloopspreekuur van het Steunpunt Thuisadministratie in de Zwanenwoerd 1A (in het buurtcentrum). Tussen 9.00 en 12.00 uur kun je hier binnenlopen. Een vrijwilliger neemt de tijd en helpt je om financiële zaken weer op orde te brengen én te houden. “We zetten bijvoorbeeld samen je inkomsten en uitgaven op een rij, we zoeken uit waar je recht op hebt en we maken een overzichtelijk huishoudboekje.” aldus een vrijwilliger. “De hulp is geheel gratis en voor alle leeftijden, achtergronden en geloofsovertuigingen.”

Van de regen in de drup
Eén van de vele andere schrijnende verhalen is het relaas van een mevrouw die ik spreek. Nadat haar relatie werd verbroken en zij geen werk meer had, waren er geen inkomsten meer en leek het alsof zij en haar zoon nergens recht op hadden. “Ik verkocht alles wat ik had, van campingspullen, tot de afwasmachine. Tot en met de motor, die ik van mijn vader had geërfd. Zo kon ik rekeningen blijven betalen, maar ik had zoveel kopzorgen, ik sliep er niet meer van.”

Deze deelneemster kwam van de regen in de drup. Als er niets meer over is om te verkopen, wat moet je dan? Bij Humanitas boden de vrijwilligers haar hulp. Samen is alles op een rij gezet en toen bleken er toch meer wegen naar Rome te leiden.

“Ik heb weer lucht en soms zijn er echt wel mogelijkheden. Ik heb sinds kort zelfs een tandem kunnen kopen en fiets nu samen met mijn zoon, die autistisch is, door Raalte.”

Wilt u iets betekenen voor onze samenleving? Wilt u meehelpen om mensen weer in hun eigen kracht te laten staan? Humanitas is altijd op zoek naar vrijwilligers. 

Voor informatie en/of aanmelding zie onderstaand het e-mailadres en het telefoonnummer.

Daarnaast zijn er momenteel twee vacatures voor:
Een Voorzitter en een Bestuurslid
Dit zijn twee functies binnen het kleine en prettig werkende bestuur. Het bestuur kent een collectieve deskundigheid: de bestuursleden vullen elkaars competenties en vaardigheden aan. Eén maal per maand wordt er vergaderd. Humanitas verzorgt de algemene opleiding voor bestuursleden en vrijwilligers. De functies van zowel de voorzitter als het bestuurslid zijn vrijwillige functies waarbij reis- en onkosten uiteraard vergoed worden.

Voor meer informatie en een uitgebreid functieprofiel stuur een e-mail, of bel naar:
Gerria Toeter – Secretaris Humanitas Raalte
Email: toeter.humanitasraalte@gmail.com
Tel. 06-20084348

Door Redactie