Rust, respect en stilte, zo kan de sfeer in het Uitvaarthuys Salland benoemd worden. Met natuurlijke kleuren en materialen, daglicht gecombineerd met kunstlicht, heerst er een serene rust. De zachte muziek op de achtergrond benadrukt dat het een zeer integere plaats is om afscheid te nemen van een dierbare overledene. Uitvaartverzorger Alfons van Breen is op 1 oktober 2017 het Uitvaarthuys Salland begonnen. Overledenen kunnen hier worden opgebaard. Families en vrienden hebben zo de mogelijkheid om te rouwen en om afscheid te nemen. Met twee familiekamers en een centrale opbaarkamer heeft Alfons van Breen een plek gecreëerd, waar men in alle rust en stilte bij de overledene kan zijn.

Bereikbaarheid
Het Uitvaarthuys is zeer centraal gelegen aan de Schoolstraat 30 in Raalte, vlakbij de kerk en de begraafplaats. Via de voorzijde komt men in de ontvangstruimte. Hier is een zithoek gemaakt met een pantry voor koffie en thee. Een ruimte vol rust welke zeer geschikt is om voor of juist na een afscheidsbezoek, samen te zijn. Deze prachtige ontvangstruimte wordt ook gebruikt voor een afscheidsplechtigheid tot maximaal 20 personen.

Via de achterzijde zijn de bijbehorende parkeerplaatsen op de Klompenmakershof bereikbaar. Tijdens de condoleances is hier voldoende ruimte om te parkeren. En zo kan men via de zij-ingang, (eventueel) langs de overledene lopen en de condoleances aan de nabestaanden overbrengen.

Familiekamers
Wanneer een overledene is opgebaard in de familiekamer, ook wel afscheidskamer genoemd, ontvangen de nabestaanden een sleutel van het Uitvaarthuys. Op ieder moment van de dag en/of nacht kan de overledene worden bezocht. De familiekamers zijn sfeervol ingericht en er kan gebruik gemaakt worden van de kaarsen en andere decoraties, die er staan. Bovendien kan men het zelf verder aanvullen met persoonlijke spullen. Er kan eveneens zelf gekozen muziek meegenomen worden, want er is per kamer een geluidsinstallatie aanwezig. Voor de centrale opbaarruimte dient men een afspraak te maken.

 

Inloopspreekuur
Alfons geeft aan dat tijdens de open dagen in oktober het zo druk is geweest, dat hij lang niet iedereen te woord heeft kunnen staan. “Mensen hebben veel vragen over de uitvaart. Tenslotte zijn er tegenwoordig zoveel mogelijkheden die voor en tijdens de uitvaart kunnen worden benut. Vragen over de as-sieraden, over een crematie of begrafenis, over het graf, een steen, de plechtigheid zelf. Ik heb tot mijn spijt lang niet alle vragen kunnen beantwoorden. Daarom ben ik op het idee gekomen om iedere zaterdag een inloopspreekuur te houden. Dit spreekuur houd ik van 15.00 uur tot 16.00 uur. Alle vragen met betrekking tot de uitvaart kan men dan bij me neerleggen. Vanzelfsprekend kan iedereen binnenkomen en natuurlijk kosteloos vragen stellen. Ik vind het heel belangrijk om duidelijkheid te kunnen geven. Er zijn vanzelfsprekend ook vragen over wat een uitvaart nu precies kost. Ik kan in ieder geval aangeven dat ongeacht het budget, wel of geen verzekering, er áltijd een uitvaart verzorgd kan worden.”

Uitvaarthuys Salland
Alfons van Breen Uitvaartverzorging
06-23854882
www.avb-uitvaartverzorging.nl
alfonsvanbreen@hetnet.nl
Inloopspreekuur: iedere zaterdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur.

Door Redactie