BoekStartdag in de Bibliotheek Salland

Zaterdag 3 juni is het BoekStartdag in de bibliotheek. Op deze dag zijn de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom in de bieb in Raalte, Ommen, Olst, Wijhe en Heino. Van 10 tot 12 kunnen zij kennismaken met boekjes, samen lezen en voorlezen. Er zijn allerlei leuke activiteiten om gratis aan mee te doen. Aanmelden is niet nodig.

Jij bent de beste verhalenverteller!

De BoekStartdag op 3 juni wordt gehouden in bibliotheken in het hele land. Ouders worden uitgenodigd om het aanbod van activiteiten voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar te komen ontdekken. Grootste doel is om ouders bewust te maken dat zij zelf de beste verhalenverteller zijn. Vaak gezellig voorlezen thuis is de beste manier om kinderen te helpen ontwikkelen en groeien.

Praten over plaatjes met baby’s

‘Voorlezen aan baby’s, mensen vinden dat soms nog steeds raar. In babyboeken staan toch alleen maar plaatjes en geen taal?’ Jannet Nijerees verzorgt bij de Bibliotheek Salland het programma-aanbod voor jonge kinderen. ‘Dan hoor ik ouders zeggen: mijn baby praat toch nog niet? Maar het is juist goed om met de allerkleinste kinderen plaatjes aan te wijzen. Vertel een baby wat er op het plaatje staat, en hij hoort je praten. Baby’s kunnen al heel jong woorden herkennen, ze slaan nieuwe woorden op en herkennen woorden die ze al eerder gehoord hebben. Zo leg je met voorlezen een basis voor hun taalontwikkeling. Samen kijken en praten over plaatjes is ook een moment om samen met je kind te genieten van een boekje.’

Van alles te doen op de BoekStartdag

Tijdens de BoekStartdag geven de medewerkers en vrijwilligers van Bibliotheek Salland je tips over geschikte boekjes voor je baby en over voorlezen thuis. Elke bezoeker krijgt een gratis groeimeter met voorleestips die passen bij elke fase in de ontwikkeling van een klein kind. We geven informatie over de mobiele app BoekStart, een handige app voor ouders met tips en boeksuggesties, muziekjes en veel meer. Er is een silhouettenspeurtocht voor kinderen tot 6 jaar. We leiden bezoekers rond op de jeugdafdeling van de bieb, en we lezen voor aan kinderen.

Kinderen gratis lid

Lid worden van de Bibliotheek is in Nederland voor alle kinderen onder de 18 jaar gratis. Maak je een baby lid van de bieb, dan krijg je een gratis BoekStartkoffertje vol met leuke boekjes en andere cadeautjes, waaronder een bon om als ouder het eerste jaar voor half geld lid te worden.

Alvast een tip

Jannet Nijerees heeft nog een tip. ‘Veel ouders lezen voor op hun eigen volwassen voorleestempo. En dan slaan ze de bladzijde al om als ze de laatste zin op de pagina nog uitspreken. Geef je baby eens de tijd om te kijken naar een plaatje terwijl jij praat. In de tussentijd kan jij je baby aankijken en zien hoe hij reageert.’

Webinar Voorlezen aan baby en dreumes

Wil je alvast nog meer tips over voorlezen aan de jongste kinderen? Volg dan online het gratis webinar van de Bibliotheek. Hoe zorg je ervoor dat jij en je kindje plezier beleven aan een voorleesmoment? Welke boekjes zijn daarvoor geschikt? En wat kun je nog meer voor leuks doen met boeken? Na afloop weet je meer over de taalontwikkeling van je kindje en heb je allerlei ideeën voor leuke, speelse activiteiten bij het voorlezen. Het webinar vindt plaats op donderdag 1 juni, van 20.00 – 21.00 uur. Meedoen is gratis, aanmelden kan via www.bibliotheeksalland.nl/webinarvoorlezen.

Meer informatie op www.bibliotheeksalland.nl/boekstartdag

Door Redactie