WijZ welzijn, creatief in jongerenwerk

Jongerenwerk vraagt om de nodige creativiteit en dus blijft Jongerencentrum TraXX van WijZ welzijn met nieuwe activiteiten verrassen. Naast het succes van de Raalter Autisme Soos (RAS), de altijd gezellige tienerdisco’s en diverse inloopmomenten bedachten de jongerenwerkers een spannende competitie tussen jongeren, politie en gemeente, wat een schot in de roos bleek. “Natuurlijk doen wij dit om goodwill en betrokkenheid te vergroten, maar het is vooral ook erg leuk”, vertellen jongerenwerkers Saskia Pijnappel, Ilse Waanders en Bruno Tavares, die samen met Roxane de Pina een hecht team vormen.  

De competitie tussen jongeren, politie en gemeente bestaat uit drie activiteiten per jaar. Zo is er al een voetbaltoernooi gespeeld en zijn de jongeren, politie en gemeente van de -partij tijdens de pubquiz, waaraan ook ouders van jongeren, buren van het jongerencentrum en anderen uit het netwerk met ieder een eigen team meedoen. “Het spel Hunted is helemaal top”, vult Saskia aan. “De jongeren moeten vier uur uit handen van de politie zien te blijven, maar ook om de twintig minuten hun locatie doorgeven.” Er is niet alleen oog voor de stand – op dit moment hebben de jongeren en politie ieder 2 punten en de gemeente 0 punten – ook de meerwaarde wordt gezien, door één van de jongeren omschreven met ‘zo zie je ze ook eens van de andere kant’.

Overige activiteiten
Eens per maand opent Jongerencentrum TraXX de deuren voor RAS, een gezellige soos voor tieners en jongeren met autisme of gewoon een voorkeur voor een kleinere setting met weinig prikkels. “Wij helpen ze met succes contact te leggen”, zegt Ilse. “Zo liet een moeder weten dat RAS voor haar zoon soms het enige positieve contact buiten de deur is.” Verder zijn er de tienerdisco’s voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. “Er zijn nog altijd meer tieners welkom om op deze leuke en veilige manier kennis te maken met het uitgangsleven.” Iedere woensdagmiddag is er een tienerinloop voor kinderen van 10 jaar tot eind basisschool. Roxane bedenkt iedere keer weer de leukste activiteiten. Voor jongeren op de middelbare school is er inloop op dinsdag, donderdag en vrijdag. Op verzoek is er af en toe ook inloop op vrijdagavond voor jongeren van 14 jaar en ouder.

Zichtbaar op straat
De vier jongerenwerkers van WijZ welzijn zijn natuurlijk niet alleen voor de leuke activiteiten in het jongerencentrum aanwezig. Zij maken altijd even een praatje, helpen jongeren die met pro-blemen bij hen komen en pikken signalen op als er iets speelt. “Als ambulant jongerenwerker spreek ik jongeren ook op straat, om te horen wat er speelt en wat zij eventueel missen”, aldus Bruno. “Ik ben er voor buurtbewoners die overlast van hang-jongeren ervaren. Ik ga dan met ze in gesprek om tot een oplossing te komen, het liefst voordat er echte problemen zijn ontstaan.” Ook de lijnen met -scholen houdt Bruno kort. Het vergroot niet alleen zijn zichtbaarheid, maar helpt ook om problemen onder tieners en jongeren met voorlichting voor te blijven. Voor al deze zaken is Bruno bereikbaar via telefoon: 06 – 12 50 77 03 of mail: b.tavares@wijz.nu.

Buren, kom buiten de muren
Op 22 september 2018 is het landelijke Burendag. WijZ welzijn en Vluchtelingenwerk Raalte hebben de handen ineen geslagen om er een onvergetelijke dag van te maken. Ook jij kunt helpen door bijvoorbeeld een straatfeest te organiseren waar de buurvrouw die zich vaak alleen voelt en het gezin dat nieuw is in ons land met de andere buren samenkomen. Het Oranjefonds stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Wij kunnen helpen bij de aanvraag en meedenken in de organisatie. Wil jij meer weten of meedoen? Neem dan voor 30 juni 2018 contact met ons op via nbulthuis@vwon.nl.

Activiteitenkalender
Tienerdisco, Vrijdag 22 juni en 20 juli 2018, 19.30 tot 22.00 uur
Inloopavond 14+, Vrijdag 29 juni en 13 juli 2018, 19.30 tot 23.30 uur
RAS, Zaterdag 30 juni, 21 juli, 1 september, 29 september, 27 oktober en 24 november 2018, 19.00 tot 21.00 uur

Inloop Jongerencentrum TraXX
Dinsdag 14.00 tot 17.00 uur
Dinsdag 19.00 tot 22.00 uur (14+)
Woensdag 14.00 tot 17.00 uur (10+)
Donderdag 14.00 tot 17.00 uur
Donderdag 19.00 tot 22.00 uur (14+)
Vrijdag 14.00 tot 17.00 uur

 

WijZ welzijn
Jongerencentrum TraXX
Schapenstraat 3, 8102 CM Raalte
Telefoon: 0572 – 363 191

Door Redactie