Nu ons leven in de greep is van het coronavirus, is er veel onzekerheid. Op onze praktijk merken wij dat ook. We krijgen meer vragen over bijvoorbeeld arbeidscontracten, omgangs- en alimentatieregelingen en hoe het nu verder gaat met lopende rechtszaken. In dit artikel behandelen we daarom de meest gestelde vragen.

Na de coronacrisis volgt een economische crisis. De voorspellingen zijn niet mals. Dat baart werkgevers en werknemers veel zorgen. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze niet al hun loon meer krijgen als hun werkgever failliet gaat. Is dat inderdaad zo? Bij een faillissement komt het UWV in beeld. Zij kan het volgende betalen: achterstallig loon tot 13 weken voor faillissement, het loon gedurende de opzegtermijn met een maximum van 6 weken en vakantierechten tot 1 jaar terug. Het recht op een transitievergoeding komt bij een faillissement in principe te vervallen. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

Wel of geen ontslagbescherming 
Wat als je werkgever aangeeft dat hij van je af wil? Je hebt het vermoeden dat hij dit doet vanwege slechte cijfers in coronatijd, maar je werkgever zegt van niet. Tegen de reden(en) die de werkgever opvoert kun je, zoals in alle arbeidszaken, in verweer gaan. Kijk ook in hoeverre je kunt onderhandelen met je werkgever. Wij horen in toenemende mate de vraag of je beschermd wordt tegen ontslag vanwege de corona­crisis en de gevolgen daarvan. Dat is niet het geval.

Kun je een faillissement voorkomen? 
Menig ondernemer probeert op een creatieve manier zijn zaak voort te zetten, helaas niet altijd met succes. Dat je zaak mogelijk failliet gaat is al erg genoeg, op privéaansprakelijkheid zit je dan al helemaal niet te wachten. Zorg er dus voor dat je een goed inzicht hebt in je onderneming, houd de administratie goed bij en neem de juiste beslissingen, hoe vervelend soms ook. Laat je daarbij adviseren en leg alles goed vast. Maak gebruik van de steunmaatregelen van de overheid, bijvoorbeeld de mogelijkheid van uitstel van belastingen. Het is tevens verstandig om naast het verzoek om uitstel ook betalingsonmacht te melden. Bespreek dit met je accountant of boekhouder. Onderzoek ook de mogelijkheden tot verruiming van krediet bij je bank en ga in overleg met je verhuurder over betaling van de huur.

Worstelen met privéafspraken 
Naast vragen over werk en behoud van loon en baan, worstelen veel mensen met hun privé­situatie. Met name ex-partners die afspraken hebben over omgang en alimentatie. Het komt geregeld voor dat één van de partners nu minder inkomen heeft en daardoor geen of minder alimentatie kan betalen. Heel vervelend natuurlijk. Alimentatie is een betalingsverplichting, dus zomaar stoppen zonder overleg met je ex kan niet. Wij adviseren om eerst samen te kijken naar wat nog wél mogelijk is. Maak je tijdelijke nieuwe afspraken, leg deze dan schriftelijk vast. Zo voorkom je later mogelijke onduidelijkheid. Ook merken we dat vanwege mogelijk besmettingsgevaar niet iedere ouder zich prettig voelt bij de afgesproken omgangsregeling. Echter, angst voor besmetting is geen geldige reden om tijdelijk de omgangsregeling stop te zetten. Natuurlijk kun je wel samen kijken hoe je de afspraken anders vorm kunt geven. Denk hierbij vooral ook aan jullie kind, waar voelen jullie je samen het beste bij?

——————————–

Juridische hulp op afstand 
Als ondernemer of particulier kun je bij ons terecht voor uiteenlopende juridische kwesties. Onze expertise strekt zich van letselschade­zaken, personen- en familierecht, mediation, erfrecht tot arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Bel of mail ons gerust als je vragen hebt of meer informatie over een bepaalde kwestie wilt. Wij zijn gewoon bereikbaar. Alleen een persoonlijke afspraak op kantoor doen we nu nog niet. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten! Regelmatig plaatsen we daar updates en veel gestelde vragen.

———————————

Westdorplaan 229a
8101 PN Raalte
0570 633 399
info@schoebroek.nl
www.schoebroek.nl

Door Redactie