Zaterdag 25 mei introduceert Kartcentrum Zwolle de eerste Nederlandse kart voor mensen met een beperking tijdens de Dutch Racing Series-wedstrijd. De kart is zo aangepast dat gasgeven en remmen via het stuur wordt bediend met speciale handpendalen.

Kartliefhebbers met bijvoorbeeld een beperking aan de benen kunnen nu ook wedstrijden rijden op hoog niveau. Eén van de deelnemers aan de Dutch Racing Series (DRS) is de 22-jarige Siebe de Bruijn uit Enschede. Hij heeft een beperking aan zijn linkerbeen en heeft de afgelopen maanden de speciale kart meerdere malen getest. “Het is mijn doel om te laten zien dat mijn handicap mij niet beperkt”, aldus het karttalent. Uiteindelijk ambieert de DRS-organisatie om een volledig team op te richten van mensen met een beperking die kunnen meedoen aan de DRS-wedstrijden.

Karten toegankelijk voor iedereen 

De DRS is opgericht om karten op hoog niveau toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de ervaring of fysieke beperkingen. Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van een speciale vloot huurkarts die uitsluitend voor wedstrijden worden ingezet. Zowel de standaard als de aangepaste huurkarts zijn gelijkwaardig.

Ze zien er hetzelfde uit, worden op dezelfde manier onderhouden en hebben dezelfde banden. Het enige verschil is dat gasgeven en remmen via het stuur geregeld wordt bij de aangepaste variant. Dit zorgt voor een eerlijke en spannende competitie. Bovendien hoeven deelnemers niet in het bezit te zijn van een eigen kart om mee te kunnen doen aan de wedstrijden.

“Ik ben blij dat we vanaf vandaag ons steentje bijdragen aan een inclusievere samenleving. Ik vind het belangrijk dat iedereen moet kunnen sporten, zo ook karten. We hebben lang getest om de meest werkbare kart te produceren die helemaal is aangepast op de behoeften van mensen met een beperking. Ik ben er trots op dat iedereen de kart vanaf nu kan bewonderen, met in het bijzonder de mensen met een handicap. Ik hoop dat zij zich nu niet meer beperkt voelen door het hebben van een handicap.”, aldus Christian Snoek, eigenaar Kartcentrum Zwolle.

Een kans om mee te komen met anderen 

Siebe de Bruijn (22 jaar), raceliefhebber van kleins af aan, is geboren met cerebrale parese en heeft een beperking aan zijn linkerbeen. Toen hij jonger was, reed Siebe in een traditionele kart, maar door de jaren heen is zijn mobiliteit verslechtert. Hij heeft de aangepaste kart met handpedalen intensief getest en vertelt enthousiast: “Gasgeven en remmen zijn essentieel bij karten, maar het combineren met sturen was altijd uitdagend voor mij in een normale kart. Je moet op een precieze manier remmen terwijl je stuurt. Als je die combinatie niet goed uitvoert, verlies je veel tijd. Voorheen moest ik dus op een ‘risicoloze manier’ een bocht ingaan, waardoor ik niet mee kon komen met de andere karters. Met de handpedalen in de speciaal aangepaste kart is dit probleem niet meer van toepassing. Ik zie eindelijk weer de kans om mee te komen met anderen.”

Fotobijschrift: Siebe de Bruijn (links) rijdt in eerste kart voor mensen met beperking

Fotograaf (C): Thomas Bakker

Voor meer informatie zie: www.kartcentrumzwolle.nl en www.dutchracingseries.nl

Door Redactie