Op vrijdag 9 december was de raadzaal van het gemeentehuis van Raalte het toneel van een bijzondere gemeenteraad. Kinderen van vier basisscholen uit de gemeente Raalte presenteerden hun voorstellen voor een betere gemeente. De kinderen van basisschool de Dolfijn uit Heino gaan er vandoor met de winst en krijgen €2.500 om hun voorstel uit te voeren.

De kindergemeenteraad bestond dit jaar uit 20 leden. Vijf kinderraadsleden per school gingen met elkaar in debat over de gepresenteerde plannen. Ter voorbereiding kregen de kinderraadsleden ondersteuning van de andere leerlingen uit hun klas, hun meester/juf en één of twee raadsleden van de gemeenteraad van Raalte.

Onder leiding van burgemeester Martijn Dadema werd er levendig gepresenteerd en gedebatteerd: “het is mooi om te zien dat leerlingen zich met zoveel passie en energie inzetten voor ideeën die de zorg voor mensen en een schone en mooie leefomgeving centraal stellen”, aldus Dadema.

De ideeën van 4 scholen op een rij

Basisschool de Linde uit Laag Zuthem heeft met het plan om de gemeente mooier en schoner te maken, door samen met andere basisscholen één of twee keer per jaar al het zwerfafval op te ruimen. Kinderen van basisschool de Oostenwind uit Raalte willen een middag voor eenzame ouderen, door en met kinderen, organiseren.

Het idee van de Vogelaar uit Raalte is om samen met de buurtbewoners meer afvalbakken te plaatsen rond de school, zodat mensen afval en hondenpoep op een nette manier opruimen. Basisschool de Dolfijn uit Heino presenteerde het idee om in de gemeente extra nestkasten en insectenhotels te plaatsen. Meerdere stemrondes bepaalden dat de leerlingen van de Dolfijn het beste idee hadden en de prijs in ontvangst mochten nemen.

De kindergemeenteraad

Het doel van de kindergemeenteraad is om kinderen uit de gemeente Raalte op een speelse manier de politiek te laten ervaren. Ze leren hoe je een raadsvoorstel maakt, deze presenteert en daarmee hoe de democratie werkt. Het project bestaat uit een lesprogramma en een raadsvergadering op “de dag van de Kindergemeenteraad” in het gemeentehuis van Raalte.

Samen met de gemeenteraad

Raadsleden Ruben van der Woude (CDA), Silvia Nikamp (GemeenteBelangen), Dafne Holterman (Burgerbelangen), Mark Kampman (GemeenteBelangen), Monique Fidom (GemeenteBelangen) en Martine Scholten (CDA) ondersteunden de kinderen bij het maken en presenteren van de plannen.

“Tijdens de voorbereiding en op de dag van de kindergemeenteraad zelf, werkten de kinderen met veel inzet en enthousiasme aan hun plannen. Kinderen ervaren zo op een leuke manier hoe de democratie werkt.”, aldus raadslid Mark Kampman.

Foto en tekst (C): gemeente Raalte 

Door Redactie