Sinds de zomer van 2021 is kinderfysiotherapie mogelijk in Heino bij locatie ‘Paal 5’. Met de komst van Rosanne Rook heeft het team zich versterkt met nog een ervaren collega. Na de opleiding fysiotherapie hebben Marije, Annemarie en Rosanne de vierjarige Master opleiding tot kinderfysiotherapie afgerond. Maar ook de ervaringen als moeder nemen de dames mee in hun werk.

Wat maakt kinderfysiotherapie anders dan fysiotherapie voor volwassenen?

Kinderen moeten we niet zien als kleine volwassenen. We hebben te maken met groei en ontwikkeling en de kwetsbaarheid van het jonge skelet. Kinderen hebben hun eigen klachtenbeelden.

Baby’s worden geboren met een relatief groot hoofd. Zo is het hoofd van een 5 maanden oude baby 25% van de lichaamslengte, bij volwassenen nog 6%. Het hoofd is zwaar wat maakt dat de balans van een klein kind anders is. Het lichaamszwaartepunt ligt hoger in het lichaam. Ook zien we schedelveranderingen bij baby’s met een voorkeurshouding. De schedel kan platter worden aan de voorkeurszijde. We geven adviezen om de voorkeurshouding zo snel mogelijk af te laten nemen en een schedelherstel te stimuleren.

Groeispurts zorgen er voor dat kinderen in de groei steeds moeten wennen aan de nieuwe lichaamslengte. Bewegen ziet er in deze periode vaak wat onhandiger uit. In de pubertijd komen daar de hormonen bij. Dat geeft veranderingen aan bouw en weefsels, zoals verkorting in de spieren of groeipijnen. Hielpijn en kniepijn zien we vaak bij actieve kinderen in een groeispurt waarbij de voetstand soms niet helemaal optimaal is of wanneer er spierverkortingen zijn.

Ook het (voorbereidend) motorisch schrijven is een onderdeel van kinderfysiotherapeutische begeleiding. Wanneer er twijfels zijn of een kind motorisch gezien klaar is om te starten met het schrijfonderwijs, of wanneer er schrijfproblemen kan een kinderfysiotherapeut een onderzoek uitvoeren gericht op de motorische ontwikkeling die nodig is bij het schrijven. Dit kan in sommige situaties op school plaatsvinden, maar hier zijn wel regels vanuit de zorgverzekeraars aan verbonden.

Daarnaast is het ook mogelijk de prikkelverwerking in kaart te brengen, op onze locatie in Raalte. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Alle prikkels die we waarnemen worden in ons brein verwerkt. Problemen met prikkelverwerking kunnen zich op vele manieren uiten, zoals overprikkeling of onderprikkeling.

De motoriek oefenen we op een speelse manier. Wij geven ouders daarbij adviezen om ook thuis te oefenen. Tot de leeftijd van twee jaar komen wij op huisbezoek.
Met bijna alle zorgverzekeraars hebben we een contract afgesloten en wordt Kinderfysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Op kinderfysiotherapieraalte.nl staat alle informatie over vergoedingen.

Praktijk Kinderfysiotherapie Raalte Heino
Monumentstraat 55a, Raalte
Paalweg 5, Heino
t. 0572 – 356 278
e. info@kinderfysiotherapieraalte.nl
w. www.kinderfysiotherapieraalte.nl

Door Redactie