Dementievriendelijk Raalte

Dementie, het raakt ons allemaal. Mogelijk over-komt het jezelf of iemand binnen de familie, op het werk of in de buurt. Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren alleen maar toe. De hoogste tijd dus om dementie bespreekbaar te maken en de overwegend negatieve beeldvorming om te buigen, ook in de gemeente Raalte. “Wij vinden het belangrijk dat inwoners met dementie zo lang mogelijk deel blijven uitmaken van onze samenleving”, zegt wethouder Gosse Hiemstra. “En dus zijn wij in gesprek met zorgprofessionals, mantelzorgers, inwoners en ondernemers als Anne Boer van de Jumbo om samen een dementievriendelijke gemeente te creëren.”

Anne Boer heeft ook zelf met dementie te maken. Nadat een kennis op jonge leeftijd met deze ziekte werd geconfronteerd, bevindt zijn vader zich nu in het beginstadium. “Ik ervaar de enorme impact van dementie op iemands leven en denk dus graag mee over een dementievriendelijke samenleving, te beginnen in onze eigen supermarkt.” Volgens Boer is het belangrijk dat zijn medewerkers zich bewust zijn van het feit dat ook mensen met (beginnende) dementie hun eigen boodschappen doen. “Met bijvoorbeeld een instructiefilmpje kunnen wij onze medewerkers wijzen op de kenmerken van dementie om vervolgens extra attent te zijn voor mensen die wat verward overkomen of zo maar hun boodschappentas laten staan. Zo’n instructie moet dan wel kort en krachtig zijn, anders komt het niet over.”

Landelijke campagne
Wethouder Gosse Hiemstra ziet die bewustwording als een belangrijke eerste stap op weg naar een dementievriendelijk Raalte. “Zo komt ook de gemeente in aanraking met mensen met dementie en dus bieden wij onze medewerkers vanuit de landelijke campagne ‘samen dementievriendelijk’ een training aan. Die campagne helpt ons ook dementie bespreekbaar te maken in onze samenleving met ook voor inwoners een gratis training.” In de gemeente Raalte zijn niet alle mensen met (beginnende) dementie in beeld bij de zorgprofessionals. Om te voorkomen dat deze mensen en hun naasten tussen de wal en het schip raken, heeft de gemeente Jeanet Kleine Schaars als casemanager dementie aangesteld. “Ik kan mensen die nog geen thuiszorg nodig hebben vanuit mijn onafhankelijke rol goed adviseren en doorverwijzen, zodat zij zo lang mogelijk verantwoord thuis kunnen blijven wonen.”

Goede zorg
Ook het Steunpunt Mantelzorg van Carinova en Evenmens, informele zorg voor elkaar kunnen onder andere via de kernteams op ondersteuning van de gemeente rekenen, net als het Alzheimer Café Raalte dat iedere eerste dinsdag van de maand plaatsvindt in het Anna Huis. Op 16 oktober 2017 brengt de gemeente de voorstelling ‘Dag Mama’ naar Raalte. “Tijdens deze voorstelling wordt het publiek meegenomen in het leven van een vrouw die zichzelf verliest in dementie”, vertelt Jeanet. “Door te laten zien hoe verschillend dochter en verpleegkundige de vrouw benaderen, worden ogen geopend.” Mantelzorgers en zorgprofessionals die mensen met dementie ondersteunen, maar ook Raalter ondernemers zijn voor deze voorstelling uitgenodigd. Meer informatie over de voorstelling is te vinden op www.raalte.nl/dementie.

Dementievriendelijk Raalte
In 2015 telde de gemeente Raalte circa 660 geregistreerde inwoners met dementie. Met het oog op de vergrijzing is dit aantal in 2030 naar verwachting bijna verdubbeld. Het spreekt dan ook voor zich dat gemeente, ondernemers en inwoners grote kans hebben met dementie in aanraking te komen. En dus werken zij samen aan een dementievriendelijke gemeente, waarin mensen met dementie en hun naasten niet de rug wordt toegekeerd. Kijk op www.samendementievriendelijk.nl en zie hoe je met dagelijkse dingen als samen koffie drinken of boodschappen doen kunt bijdragen aan een dementievriendelijk Raalte.

Door Redactie