In sommige gezinnen is er weinig geld, waardoor kinderen of jongeren niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsnoten heel normaal zijn. Leergeld biedt deze kinderen kansen om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ook voor Romy* en haar ouders. Carola Beumer is al zo’n drie jaar coördinator bij Leergeld Salland en vertelt erover.

“Leergeld is er voor alle kinderen en jongeren die om een financiële reden niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld Romy en haar gezin. Wij helpen hen, zodat ze toch mee kan doen. Om dit soort gezinnen te helpen, voeren wij namens de gemeente Raalte de regeling Meedoen 18- uit en krijgen we geld van bedrijven en particulieren die ons sponsoren.”
Minder inkomen
“Kinderen die in aanmerking komen voor hulp vanuit Leergeld Salland komen uit gezinnen met een laag inkomen. We hebben het dan over een besteedbaar inkomen van niet meer dan 130% van de bijstandsnorm. Romy’s ouders zitten bijvoorbeeld niet in de bijstand, maar hebben wel een lager inkomen. Zij zijn namelijk getroffen door de coronamaatregelen, omdat haar ouders een eigen horecazaak hebben die erg lang dicht moest. Daarnaast komen mensen die ZZP’er of agrariër zijn en (tijdelijk) minder inkomen hebben, of werkenden die net op de grens van de toeslagen vallen en daardoor een lager besteedbaar inkomen hebben, vaak in aanmerking voor Leergeld. Met Leergeld kon Romy toch blijven meedoen haar leeftijdsgenoten, ondanks de financiële moeilijkheden waar haar gezin in zit.”

Geld van de gemeente
“Elk kind krijgt afhankelijk van de leeftijd een bepaald budget vanuit de gemeente dat besteed mag worden. Zo kun je denken aan de peuterspeelzaal, peuter- of babyzwemmen of de Speel-O-Theek. Voor Romy konden wij regelen dat zij kon blijven handballen. Een kind kan dus lid worden van een culturele instelling (muziekles) of bijvoorbeeld van de fitness, voetbal- of handbalclub, en zorgen wij dat de factuur betaald wordt.”

Extra’s
“Er zijn veel bedrijven en particulieren die ons sponsoren. Daardoor kunnen we soms ook wat extra’s regelen, dat buiten het budget valt dat een kind te besteden heeft. Zo was voor Romy na de contributie van de handbal en een uitje het budget vanuit de gemeente op. Als extra hebben we haar laatst een rugzak kunnen geven, omdat ze naar de middelbare school gaat. Die kregen alle brugklassers van ons. En een VVV-pas, zodat Romy schoolspullen kon kopen. Andere extra’s zijn bijvoorbeeld een fiets voor brugklassers, om naar school te kunnen fietsen. Of vrij- of kortingskaarten voor Raalte on Ice, discozwemmen of een dagje Slagharen. Daarnaast krijgen alle kinderen van Leergeld aan het eind van dit jaar een fashioncheque voor de aanschaf van winterkleding.”

Meer weten of een aanvraag doen?
Wil je weten of je in aanmerking komt voor Leergeld? Neem dan gerust contact op via info@leergeldsalland.nl of bel naar 06 538 624 65 en maak een afspraak. Een aanvraag doen? Kijk op www.leergeld.nl/salland/doe-een-aanvraag. Carola: “Samen kijken we hoe we jou en je gezin kunnen helpen en jouw kind(eren) weer kunnen laten meedoen!”

* Romy is een fictieve naam

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, 8101 AC Raalte
t 0572 – 347799
e info@raalte.nl
i www.raalte.nl

Door Redactie