“Als jongeren zich gehoord voelen en zich vrij voelen om naar het jongerencentrum te komen, dan doe ik het goed”, vertelt Merijn Winters, ambulant jongerenwerker van WijZ. Sinds de zomer van 2021 is hij het nieuwe gezicht bij Jongerenwerk WijZ welzijn in Raalte. Merijn Winters (27) is geen onbekende in het werkgebied. Na zijn studie Social work aan Windesheim in Zwolle ging hij aan de slag bij verschillende afdelingen van Dimence. “Vorig jaar kwam het ambulant jongerenwerk op mijn pad, iets waar ik nieuwsgierig naar was en wat goed bij mij past omdat ik veel affiniteit met jongeren heb.”

Het werkterrein van Merijn reikt verder dan alleen het jongerencentrum. “Als ambulant jongerenwerker ga ik naar de jongeren toe. Ik zoek ze op straat op en ga met ze in gesprek op de vaste hangplekken. Ik vind het als jongerenwerker belangrijk om zichtbaar te zijn en in gesprek te gaan over wat de jongeren bezighoudt. Ook wijst Merijn de jongeren de weg naar het Jongerencentrum TraXX, waar tieners en jongeren vanaf groep 7 tot een jaar of 21 terecht kunnen om te kletsen aan de bar, gamen, tafeltennissen, darten of tv kijken. Bij problemen kan Merijn ook zeker een helpende hand bieden. “De lijntjes met verschillende instanties als Tactus en Centrum Jeugd en Gezin zijn kort. Hierdoor kunnen wij snel passende hulp bieden als dat nodig is.”

In de korte tijd dat Merijn nu als jongerenwerker aan de slag is, ziet hij zeker ook nieuwe uitdagingen. “Door corona missen we nu een groep in het jongerencentrum. Normaal gesproken zien we een natuurlijke overloop van de ene leeftijdscategorie naar de andere. Doordat er veel een lange tijd niet mogelijk was, zien we nu een stuk minder jongeren. We gaan dan ook vol gas aan de slag met jongerenwerk.” Sinds kort ben ik ook binnen verschillende klassen aanwezig op het Carmel College. “Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar het kan een mooie manier zijn om de jongeren die we nu niet zien toch te ontmoeten.”

Nu de coronamaatregelen voorbij zijn is er weer volop activiteit in het Jongerencentrum. “We zijn vier dagen in de week geopend zodat er ook bij slecht weer voor de jongeren wat te doen is.” Elke eerste vrijdag van de maand is er een tieneravond in het jongerencentrum. Met elke keer een ander thema. Onlangs werd er een foute bingo gehouden, een kinderdisco en binnenkort is er een reptielenavond, waar iemand met reptielen langskomt om hier over te vertellen. Merijn merkt dat de tieneravonden erg populair zijn. “Op die avonden komen er wel 40 tot 60 tieners naar het jongerencentrum.”

Overigens kunnen niet alleen jongeren terecht bij Merijn. “Ook ouders met zorgen of vragen mogen mij bellen of appen. Maar ook als mensen overlast ondervinden van groepen jongeren. Sommigen vinden het lastig om ze aan te spreken. Ik vervul graag een bemiddelende rol. Samen met de omgeving en de jongeren proberen we altijd tot een oplossing te komen!”

Jongerencentrum TraXX
Dinsdagmiddag: 14.00 – 17.00 uur
Woensdagmiddag: 14.00 – 17.00 uur
(vanaf groep 8) (basisschool, vanaf 10 jaar)
Donderdagmiddag: 14.00 – 17.00 uur
(vanaf groep 8)
Vrijdagmiddag: 14.00 – 17.00 uur
(vanaf groep 8)
Dinsdagavond: 19.00 – 22.00 uur (14+)
Donderdagavond: 19.00 – 22.00 uur (14+)

Tieneravond
Elke eerste vrijdag van de maand voor groep 7 & 8, 18.30 – 21.30 uur

(Raalter Autisme Soos)
Speciaal voor jongeren met autisme of die zich prettig voelen in een prikkelarme omgeving.
De eerstvolgende RAS avond is zaterdag 21
mei van 19.00-21.00 uur. Wil je meer
informatie over de RAS? Neem dan contact
op met Ilse Waanders via 06-13882293 of
I.waanders@wijz.nu

Schapenstraat 3 – Raalte
Merijn Winters 06 1205 7703
m.winters@wijz.nu
www.wijz.nu

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *