In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ staken inwoners hun handen uit de mouwen voor een groene en klimaatbestendige tuin en buurt. Ook in Raalte kwamen inwoners in actie. In totaal werden er 21.311 tegels gewipt, goed voor de negende plaats in het landelijke klassement.

Wethouder Ben Nijboer: “Dit jaar deed Raalte voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Ik ben trots dat we nu al een plekje in de landelijke top 10 hebben behaald. Maar het allermooiste is natuurlijk dat we samen voor zoveel tegels hebben vervangen voor groen. Zo zorgen we er samen voor dat Raalte een fijne plek blijft om te wonen en werken. Nu en in de toekomst.”

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen werd dit jaar voor het derde jaar op rij georganiseerd door een groot aantal groene organisaties in Nederland. 135 gemeenten verspreid over het hele land gingen de strijd aan. Gemeente Raalte deed dit jaar voor het eerst actief mee aan het NK Tegelwippen. In het voorjaar trapte inwoners Astrid Paalman het NK Tegelwippen in Raalte af met een enthousiaste oproepvideo. Daarnaast organiseerde de gemeente in september en oktober een gratis tegelophaalservice om inwoners een handje te helpen bij het afvoeren van gewipte tegels.

In actie voor een groene tuin en buurt met regenwateroplossingen

Het is niet de eerste keer dat inwoners van Raalte massaal hun handen uit de mouwen steken voor een groenere tuin en buurt. Zo werden vorig jaar al 15.825 tegels gewipt en 4.480 bomen en struiken gepland tijdens de Groen Samen Doen-weken. Sinds dit voorjaar stelt de gemeente een klimaatsubsidie beschikbaar voor inwoners, ondernemers en andere organisaties die aan de slag gaan met een van de zes maatregelen voor een groene tuin of buurt met regenwateroplossingen. In alle dorpen maken inwoners en ondernemers al volop gebruik van deze subsidie. Daarnaast organiseerde de gemeente samen met woningcorporatie SallandWonen in september de eerste Groene Burendag om inwoners van de Wilgensingel in Raalte te helpen bij het vergroenen van hun tuin.

Ook de gemeente zelf komt in actie om Raalte te vergroenen. Zo krijgen de Grote Markt en de Plas in het centrum van Raalte een compleet nieuwe inrichting met groenvakken en een infiltratiesysteem om regenwater op te vangen en hergebruiken.

Voorbereid op extreme hitte en lange droge periodes

Hoosbuien, extreme hitte en lange droge periodes komen steeds vaker voor. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater via de grond wegzakken. Daarnaast geeft groen verkoeling tijdens hete zomerdagen en biedt het voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten. Met kleine aanpassingen, kan iedereen een steentje bijdragen aan een groenere gemeente die beter voorbereid is op het veranderende klimaat.

Bron: gemeente Raalte 

Door Redactie