De nieuwe manier van slopen is  hergebruiken 

Een circulaire economie waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Een ideaal waar momenteel veel over gepraat wordt, zeker nu ons land voor de opgave staat om in 2050 honderd procent circulair te zijn. Bij Hoogeboom Raalte blijft het niet bij woorden. Het bedrijf, met doeners die van aanpakken ­houden, is er al volop mee aan de slag!    

Hoogeboom houdt zich inmiddels zo’n drie jaar bezig met circulaire sloop en beschikt in Raalte en Zwolle ook over een circulaire HUB.  

“Circulaire sloop is een nieuwe manier van slopen”, legt Simon Harmens, bedrijfsleider Recycling en Circulaire HUB, uit. “In het verleden werd een gebouw bij wijze van spreken door de sloopkogel gedemonteerd. De minerale stroom voor puin ging naar de recycling.  Daar werd het puin gebroken om vervolgens, onder de weg, als fundatiemateriaal te worden toegepast.  Bij circulaire sloop bekijken we eerst of er nog producten in het pand zitten, die geschikt zijn voor hergebruik. Bijvoorbeeld kozijnen, deuren of wasbakken. Die producten proberen we te verkopen.” 

Sloop Tijenraan
Hoogeboom heeft al meerdere grote projecten verzorgd waarbij de nieuwe, circulaire manier van ­slopen met succes werd toegepast.  “Zoals de sloop van het voormalige zwembad Tijenraan en een voormalig schoolgebouw in Nieuwleusen. Bij die demontage konden we maar liefst 94 procent hoogwaardig materiaal hergebruiken!” vertelt Simon enthousiast.

“Laatst hebben we in Zwolle nog een bedrijfspand gesloopt. De opdrachtgever wilde traditionele sloop. Wij zijn echter zó overtuigd van onze zaak…Mooi dat er uiteindelijk tóch voor circulaire sloop is gekozen!”  

Circulaire sloop vraagt wel meer tijd, beaamt Simon. “Er moet immers zodanig gedemonteerd worden, dat hergebruik mogelijk is.” 

In onze huidige lineaire economie -van kopen, gebruiken en weggooien- zou meer aandacht moeten komen voor recycling en de circulaire economie (kopen, gebruiken, demonteren en hergebruiken, red.) vindt hij. Mijmerend: “Het is tweeledig: een opdrachtgever moet er voor openstaan. De overheid is daar wat gemakkelijker in dan het bedrijfsleven. We staan echter voor een opgave! Daarom moeten we ervoor zorgen dat grondstoffen behouden blijven en hergebruikt worden. Een kozijn moet een kozijn blijven en niet versnipperd worden tot biobrandstof, want anders is de grondstof weg.”  

Circulaire HUB
Indien er geen goede bestemming voor producten wordt gevonden, slaat Hoogeboom deze op in de circulaire HUB, een opslagplaats voor circulaire bouwmaterialen, van waaruit ook verkocht wordt. Een volgende stap die het bedrijf nog gaat zetten is refurbisch. Producten opknappen, zodat ze ­herbruikbaar worden.   

In de HUB kan iedereen die op zoek is naar bouwmaterialen terecht. “Klussers gaan meestal naar de bouwmarkt om nieuwe materialen op te halen. Iedereen die bezig is met een uitbouw, veranda of iets dergelijks zou ik willen meegeven: Kom eens kijken in onze HUB!”  

Mobiele betoninstallatie
Geheel in de lijn van de circulaire economie is Hoogeboom Raalte momenteel ook druk met beton, dat vrijkomt uit werken zoals gebouwen en bij wegen. Dit beton wordt apart ingezameld, ge­broken en als grindvervanger in de beton gebruikt. Simon: “Sinds maart zijn we in het bezit van een mobiele betoncentrale, waarmee we het beton zélf bij de klanten brengen. Klanten kunnen het beton ook zelf ophalen bij onze recycling­locaties in Raalte of Zwolle. Dankzij die mobiele betoninstallatie kunnen we onze secundaire bouwmaterialen weer hoogwaardig toepassen. Daarmee sluit je al die kringlopen en is het cirkeltje weer rond. Dat is tenslotte het doel van de circulaire economie!” 

Als tip geeft hij nog mee: “Bij ons afvalbreng­station/grondstoffendepot kunnen particulieren en be­drijven hun afval kwijt. Daarna kun je ook meteen weer grondstoffen meenemen, zoals zand, grond en bodemverbeteraars.”     

Hoogeboom Raalte
Recycling: Stobbenbroekerweg 16, 8101 NT Raalte 

Recycling Maatschappij Zwolle
Rijnlandstraat 5 , 8028 PX Zwolle

www.hoogeboom-raalte.nl

Door Redactie