De Gebakjesactie is een echt begrip in de gemeente Raalte. Ook dit jaar gaan op vrijdag 30 september mensen weer bij een ander op bezoek met twee gebakjes, die zij gratis bij een bakker in de buurt konden ophalen. Wethouder Gerria Toeter vertelt over dit mooie initiatief en waarom elkaar ontmoeten zo belangrijk is.

De Gebakjesactie is speciaal voor mensen die niet zo vaak bezoek krijgen en weinig gezelligheid om zich heen ervaren. Wethouder Gerria Toeter legt uit: “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om familie dichtbij te hebben of een vriendenkring te hebben. Er zijn veel mensen, ook in onze gemeente, die zich regelmatig eenzaam voelen. We vinden hier noaberschap belangrijk, maar daar gaan we soms in ons eigen drukke leven toch aan voorbij. Daar ben ik me tijdens deze actie weer even bewust van. Het is een kleine moeite om even iemand te bellen of langs te gaan voor een kopje koffie.”

Een sociaal netwerk opbouwen
“Het leuke aan deze actie vind ik om contact te maken met iemand die ik nog niet ken. Zo kan ik mijn steentje bijdragen aan het bouwen van een sociaal netwerk voor iemand. Als het contact gemaakt is, is een vervolg vaak ook al makkelijker. Voor mijzelf als wethouder helpt deze actie ook om aan mensen te vragen waar zij zoal mee zitten en of de gemeente hen daarbij helpt. Maken inwoners ook gebruik van onze diensten, en is het wel echt helpend voor hen?”

Langs bij iemand die je nog niet kent
De Gebakjesactie wordt georganiseerd in het kader van de landelijke Week van de Ontmoeting. Een week waarin speciale aandacht wordt gevraagd om contact te maken met mensen die zich regelmatig alleen voelen of eenzaam zijn. In de gemeente Raalte is de organisatie in handen van Stichting Evenmens en WijZ Welzijn Raalte. Wethouder Gerria Toeter: “De afgelopen jaren ben ik tijdens de Gebakjesactie al eens in Heeten en Heino geweest. Dit jaar ben ik natuurlijk weer van plan om bij iemand op bezoek te gaan met een gebakje. Wijz koppelt mij aan iemand, zodat ik langs kan bij iemand die ik nog niet ken en een nieuw contact kan leggen.”

Meedoen?
Wil jij dit jaar ook meedoen met de Gebakjesactie en bij iemand op bezoek met twee gebakjes? Of zou je het leuk vinden als er iemand bij jou op bezoek komt? Meld je dan aan op www.wijz.nu of www.evenmens.nl. Je kunt ook bellen met WijZ welzijn Raalte, 038 – 8 515 700 of Evenmens, 0572 – 820 997.

Op vrijdagochtend 30 september haal je de gebakjes op bij de bakkerij en ga je op bezoek bij iemand die wel wat gezelschap kan gebruiken. Wijz Welzijn en Evenmens kunnen je ook koppelen aan iemand, of je kunt langs bij iemand die je misschien al kent.

Deze bakkerijen doen mee
• Bakkerij van der Most in Raalte en Heino
• Bakkerij Bosgoed uit Heeten
• Bakkerij van de Parabool in Mariënheem en Broekland
• Bakkerij Vree Egberts in Nieuw Heeten
• Het Trefpunt in Laag Zuthen

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, Raalte
t. 0572 – 347799
e. info@raalte.nl
w. www.raalte.nl

Door Redactie