“Boeren, burgers en buitenlui… 

Loop mee over de Handelsweg om mensen uit de Middeleeuwen te ontmoeten!”

700 jaar Luttenberg
Het is weinig mensen ontgaan dat Luttenberg dit jaar 700 jaar bestaat. Eerder dit jaar werd het al groots gevierd met diverse evenementen en activiteiten. Van onder meer het buurtbomenproject, de revue, een hilarische 6-kamp, een reünie voor circa 500 oud-Luttenbergers, een fantastische Top700, een kunstroute, tot en met de uitgave van het boek over de geschiedenis van Luttenbergers. 

Middeleeuws Festijn op 27 oktober 
Waant u zich op 27 oktober 700 jaar terug in de tijd door de route over de handelsweg te lopen. Geniet tijdens uw wandeling van marskramers, boeren en burgers, ambachtslieden, rovers en zwerfkinderen, bedelaars en edelen. Ontmoet de middeleeuwers en zie hoe de mensen leefden, werkten en feestvierden. Eet met smaak een stukje varken van het spit en middeleeuwse soep. En drink bier of wijn uit koeienhoorns en kroezen! Jenneke van Doesburg, één van de organisatoren, vertelt: “Het wordt een geweldig feest, alles is in het werk gesteld om de sfeer van de middeleeuwen na te bootsen. Onze werkgroep bestaat uit zeven mensen en heeft hierbij onder meer hulp gehad van de werkgroep Historie (van de uitgave over ‘700 jaar Luttenberg’). Maar dit niet alleen, we hebben ons aan alle kanten verdiept in de middeleeuwen en specifiek natuurlijk in Luttenberg uit die tijd.” 

De Boerschop
De wandeling start op het oudste plekje van Luttenberg, bij de boerderij van Morefield in de Boerschop. Een mooie plek voor het begin van de wandeling, omdat van hieruit ooit het dorp Luttenberg is ontstaan. Het toneelstuk over de bisschop van Utrecht wordt hier opgevoerd. Exact op 27 oktober 1318 benoemde hij ‘Luttenbergh’ in een ambtelijk stuk. Het verhaal vertelt over het ruilen van grond met de edelen, waardoor boeren weer zelfstandig konden worden. 

De route van 2,5 km loopt verder door de Enk en over de flank van de berg. Langs het oude molenpad komt u bij het Amfitheater Het Lommerrijk, de Kerkweide en de Butzelaarstraat, waar een middel­eeuwse markt staat opgesteld. Onderweg kunt u schermutselingen en strijdgewoel tegenkomen, want de grens met Hellendoorn moest bewaakt worden. Kruidenvrouwtjes, reizigers, een hospitaal met pestlijders en kwakzalvers, de drijfjacht der edelen met ruiters en hoornblazers komen onder andere voorbij en in het Pastoorsbos vindt u een ingericht dorp met een herberg waar kinderen spelletjes kunnen doen. Verder figureren monniken, nonnen en natuurlijk de Witte Wieven. En het geheel wordt steeds opgeluisterd met muziek van koperblazers, een doedelzakspeler en diverse koren die al dan niet hun Gregoriaanse zang ten gehore brengen.

Martine Scholten: “We zorgen ervoor dat alles al klaar staat op 25 oktober, wanneer de Sallandse Wandel4daagse door Luttenberg komt. Hoe mooi is het wel niet dat de wandelaars alvast een voorproefje krijgen en van de sfeer kunnen genieten. We hopen natuurlijk dat ze de zaterdag erna terugkomen voor het volledige programma.”

U bent de hele dag welkom. U ontvangt bij de kassa een programma, met de tijden waarop verschillende stukken worden opgevoerd. Maar er is doorlopend veel te zien! Entreekaartjes voor volwassenen kosten € 5,- en voor kinderen t/m 12 jaar  € 2,50. Deze zijn nu al online verkrijgbaar bij: www.hoftheater.nl of op 27 oktober ter plaatse aan de kassa. De parkeergelegenheid wordt met borden aangegeven, zowel voor fietsers als auto’s. 

Heel graag tot 27 oktober in het Middeleeuwse Luttenbergh! Hoort, zegt het voort!

Op de groepsfoto vlnr: Berd Koggel, Anja Harink, Jenneke van Doesburg, Wim Schotman, Martine Scholten, Veronie Rensen, Bernadet Logtenberg, Henk Holtmaat.

Door Redactie