Dwaal met de gids van Staatsbosbeheer over de Sallandse Heuvelrug, op de grens tussen dag en nacht.

Ga zaterdag 15 juni of donderdag 11 juli mee met een gids en bewonder de nachtelijke capriolen van de nachtzwaluw. Vanaf het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal wandel je in het schemer door het bos naar de open heide. Is lopen geen goede optie: zaterdag 15 juni rijdt ook de heideslak. De chauffeur en gids neemt u mee naar de heide waar de nachtzwaluw te horen en te zien is.

Langzaam gaat de zon onder, het wordt schemer. De natuur komt tot rust. Op dit moment heb je grote kans dat de nachtzwaluw zich laat horen en misschien hoor je het dan: een trillend, bijzonder en geheimzinnig geluid. De roep van de nachtzwaluw! Wandel mee, luister en geniet. Wie weet laat de nachtzwaluw zich ook zien! Heb je eenmaal de zeer kenmerkende ratel van de nachtzwaluw gehoord, dan vergeet je dat nooit meer.

De nachtzwaluw is een langeafstandstrekker die overwintert in tropisch Afrika. Deze mysterieuze vogel met zijn sprookjesachtige vlucht broedt in Nederland op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen. Ook op de Sallandse Heuvelrug verblijven ’s zomers een aantal paartjes. In de avond en nacht vangen ze in hun vlucht grote insecten.

Voor de exacte tijden, prijzen en aanmelden zie de website. Voor de heidelak rit kunt u telefonisch contact opnemen met het buitencentrum: 0548-612711. Voor de wandelingen kunt u zich online aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl

Door Redactie