NIJVERDAL – Een nieuwe, frisse wind gaat per 1 maart 2022 door Kötter Wonen Nijverdal waaien. Neven Joost en Bas Kötter nemen de winkel over van Frans en Marion Kötter. Daarom is er vanaf heden een totale leegverkoop met 30 procent korting op alle showmodellen. “We houden een complete leegverkoop zodat ze er met een nieuwe collectie in kunnen, klaar voor de toekomst. Maar allerlei meubels kunnen tot 1 maart 2022 nog gewoon door besteld worden. De uitlevering, garantie, service en het ruime aanbod worden gewoon voortgezet”, weet Frans.

Al meer dan 20 jaar zorgen Frans, Marion en hun team voor een gezellige sfeer in huis. Of het nu modern, trendy of klassiek moet zijn, bij Kötter Wonen Nijverdal weten ze er alles van. Het waren broers Robert, Frans en Jos Kötter met hun echtgenotes die ruim 35 jaar geleden begonnen met meerdere kleine woonwinkels in Twente, onder de noemer TeakHouse en Het Grenenhuis. Robert opende samen met zijn vrouw Els in 1985 in Glanerbrug de eerste vestiging van het familiare meubelbedrijf. Onder de naam ‘Het Grenenhuis’ openden Frans en Marion hun bedrijf in Almelo. “Grenen was toen nog helemaal in. De opening daar was een complete voltreffer”, herinnert Frans zich. “De keuze was echter niet zo groot als tegenwoordig. Het was veelal massaproductie.” Marion vult aan: “Je had bij tafels twee keuzes, bijvoorbeeld: de serie Harmonie met ronde poten en het model Willy met rechte.”
Door de grote vraag naar grenen meubelen werden er naast Glanerbrug en Almelo ook winkels geopend in Oldenzaal, Losser en Haaksbergen. Eind 1999 trokken Robert en Els zich terug uit het bedrijf en werd alles overgenomen door Jos, Joke en Marion en Frans Kötter. In 2003 werd in Oldenzaal op het meubelplein ook nog eens een grote woonwinkel van zo’n 3000 m2 geopend. Vanwege de komst van de grote woonwinkels van Kötter Wonen in Nijverdal en Oldenzaal werd een verdubbeling van de vloeroppervlakte verkregen ten opzichte van de kleinere locaties Losser, Haakbergen, Almelo en Oldenzaal (binnenstad). Door deze enorme schaalvergroting werden de kleine winkels langzaam maar zeker afgestoten.

Voor Frans en Marion ligt de focus al weer twintig jaar helemaal op de grote en breed gesorteerde woonwinkel in Nijverdal. “Het spoor in Almelo werd aangepast, we hadden minder parkeerplaatsen waardoor we op zoek waren naar een nieuwe locatie. Joop Staman benaderde ons. Op onze huidige plek aan de Transportweg zat al een productiebedrijf van grenen meubelen. Met deze verhuizing in het jaar 2000 kregen we een winkel vijf keer zo groot.” Marion & Frans en Jos & Joke hebben afwisselend de winkel in Nijverdal en Oldenzaal gerund.

Menig klant werd van passend advies voorzien. Al snel werd de overstap naar teak, oud eiken en old pine gemaakt. De meubelseries en accessoires worden direct geïmporteerd vanuit Indonesië. Frans: “Dat was best avontuurlijk. Samen met Jos ging ik er naar toe, als een soort pioniers. Samen met een vriend als tolk.” Bij Kötter Wonen Nijverdal is veel mogelijk. Meubels, zoals kasten en tafels, worden op maat gemaakt naar de wensen van de klant. Samen met de klant wordt een ontwerp gemaakt. Het meubelontwerp gaat vervolgens naar de meubelmaker in Indonesië. “Je hebt daardoor altijd iets unieks in je interieur staan, geen massaproduct. Bij meubilair komt steeds meer emotie kijken. Klanten zoeken wat echt bij hen past. Bas en Joost gaan nu bijvoorbeeld ook naar India en China, waardoor zij straks hun eigen invulling kunnen geven aan Kötter Wonen Nijverdal”, weet Frans.
Een groot deel van de meubelen en accessoires wordt gemaakt uit gerecycled en dus duurzaam hout. Om te zorgen dat de unieke meubelstukken na de wereldreis per container op een correcte manier worden gemonteerd en geplaatst bij klanten, heeft Kötter een ervaren meubelmaker in dienst. “Het hoort allemaal bij onze service. Doen wat je de klanten beloofd. En wij zijn blij met alle vertrouwen dat we al die jaren van onze klanten hebben gehad.” In het assortiment zijn ook heel veel bankstellen accessoires opgenomen, om een zo compleet mogelijk plaatje te bieden.
Frans en Marion Kötter nemen op 1 maart 2022 afscheid van hun woonwinkel aan de Transportweg. Ook Jos en Joke dragen langzaam maar zeker volgend jaar het stokje over aan hun zoons Bas en Joost, waardoor de cirkel rond is. “De nieuwe generatie is nu aan de beurt.” Daarom is er vanaf heden een complete leegverkoop bij Kötter Wonen Nijverdal, zodat de neven er met nieuwe collectie in kunnen. Meubelstukken gaan met 30 procent korting weg. De klant heeft de keuze deze gelijk mee te nemen of te laten bezorgen. Frans en Marion zorgen dus voor service tot aan hun laatste dag bij Kötter Wonen Nijverdal. “Wij gaan alles uitverkopen zodat Joost en Bas nieuwe vloeren en wanden kunnen plaatsen in het pand en de winkel klaar kunnen maken voor de toekomst.”

Door Redactie