Elk jaar worden vele levens gered dankzij overleden en levende orgaandonoren. Ontvangers van een donororgaan hebben vaak de behoefte om hun donor te bedanken. Ook geeft het krijgen van een dankbetuiging nabestaanden veel steun in hun rouwproces en helpt het bij betekenisgeving. Maar ook voor mensen die bij leven een nier hebben gedoneerd is erkenning en waardering belangrijk. Daarom starten de Nierstichting en de NVN de landelijke bedankactie #levendoorgeven.

Op dit moment staan bijna 950 mensen op de wachtlijst voor een nier. Mariëtte Kraaijvanger (programmamanager Nierstichting): “Als mensen een nieuwe nier ontvangen verandert hun leven vaak compleet. Met deze actie willen wij aandacht vragen voor het belang van orgaandonatie. En heel Nederland oproepen dit onderwerp te bespreken met familie, vrienden of naasten.”

Zo’n 60% van de Nederlanders (18+) heeft het wel of niet zijn van orgaandonor wel eens besproken, vooral met partner, familie en/of kinderen*. Om het gesprek te faciliteren heeft de Nierstichting een aantal tips, ervaringsverhalen en video’s beschikbaar gesteld.

Al 24 jaar dankbaar voor donornier

Janine (35) is geboren met een erfelijke nierziekte en moest al dialyseren toen ze elf was. Na 5 maanden kreeg ze een donornier van een overleden jongen. Janine staat er nu, 22 jaar later, nog steeds vaak bij stil. “Ik ben de ouders van mijn orgaandonor vanuit de grond van mijn hart dankbaar. Hoe bijzonder het is dat ze mij een nieuw leven hebben kunnen geven, ondanks dat het leven van hun kind is gestopt. Ik ben heel blij dat ze op zo’n moment die keuze hebben durven maken.”

Onderzoek

Uit recent onderzoek in opdracht van de Nierstichting blijkt dat ruim driekwart van de mensen (76%) het belangrijk vindt om een keuze in het Donorregister kenbaar te maken. Het merendeel van Nederland (70%) vindt het ook goed dat iedereen vanaf 18 jaar wordt gevraagd zijn of haar keuze in het Donorregister vast te leggen*.

Getransplanteerden bedanken donoren: #levendoorgeven

Met het initiatief #levendoorgeven staan getransplanteerden stil bij hun donoren en diens nabestaanden, door hun persoonlijke verhaal te delen en dank uit te spreken. Zij hopen hiermee zoveel mogelijk getransplanteerden te inspireren om ook hun dankbetuiging te delen via een persoonlijke boodschap en op social media (#levendoorgeven).

Ontvangers van een donororgaan kunnen hun verhaal delen op https://nierstichting.nl/nierdonatie/dankbaar/. Hier kunnen zij een korte quote invullen om hun dank uit te spreken naar de donor van hun nier. De afbeelding die hiermee wordt gemaakt, kan op de eigen sociale media worden geplaatst.

*) Bron onderzoek: representatief onderzoek onder 1.031 Nederlanders in de leeftijd 18-75 jaar, uitgevoerd door MWM2 (november 2022). 

Door Redactie