Ideeën komen tot leven met het opbouwwerk!

Dat Raalte bruist, dat wisten we al! Niet voor niets komen er prachtige initiatieven tot leven in de verschillende kernen van onze gemeente. Soms komt een initiatief niet verder dan een goed idee. En dan komen Saskia en Anne van opbouwwerk in actie om te ondersteunen waar nodig.

Saskia Pijnappel en Anne Eilander zijn de gezichten van het opbouwwerk van WijZ welzijn. Samen ondersteunen ze initiatieven uit de samenleving die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in onze gemeente. “Inwoners komen bij ons met een idee, maar weten vaak niet precies hoe ze het handen en voeten moeten geven of missen de juiste contacten. We zijn dan de schakel tussen de inwoners en de gemeente.”

De belangrijkste functie is ondersteunen. “Wij steunen in het proces o.a. bij de randzaken. Of het helpen aanvragen bij subsidies. Zo kunnen de vrijwilligers zich volledig bezighouden met het organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van de juiste contacten binnen de gemeente of het aanvragen van subsidie.” Waar nodig helpen ze uiteraard mee en houden ze een vinger aan de pols. “Het mooie van deze manier van samenwerken is dat de vrijwilligers enthousiast kunnen blijven.”

Dat er veel succesvolle ideeën uit de verschillende dorpen en wijken komen is in de afgelopen jaren wel gebleken. “Het ‘aangepast badminton’ ontstond in de wijken van onze gemeente. Nadat we signalen ontvingen dat de behoefte voor deze vorm van sport er was hebben we gelijk actie ondernomen en hebben we geholpen met het aanvragen van de subsidie. Het is ontzettend gaaf om te zien dat zo’n idee met elkaar tot stand komt!”

Bij de ondersteuning maken Saskia en Anne gebruik van hun uitgebreide netwerk. Maar, de regie blijft altijd in handen van de inwoners zelf. “We gebruiken onze contacten binnen de gemeente en we maken deel uit van de verschillende kernteams.” De opbouwwerkers zijn daarmee een verbindende factor tussen Plaatselijk Belangen, organisaties, ondernemers, vrijwilligers en sportverenigingen. De lijntjes zijn kort en zo krijgen sommige ideeën net dat ene zetje om het een succes te laten worden.” Elke schakel is daarbij belangrijk. “We doen het niet alleen: Samen staan we sterk!”

Waar de opbouwwerkers normaal gesproken alleen de benodigde ondersteuning bieden en bewust niet de regie in handen nemen, is het in deze tijd net even anders. “We hebben, in samenwerking met Jongerenwerk, de afgelopen tijd een aantal leuke activiteiten georganiseerd. Uiteraard ook bedoeld om het leven van jong en oud in onze gemeente te verrijken.” Zo organiseerden ze een aantal pubquizen, een escapetour en een ‘Auto-foto-gemeente-Raalte-tocht’, waarbij je met de auto door alle dorpen van onze gemeente komt.

Heb jij ook een idee voor jouw wijk, dorp of een groep mensen in je omgeving? Neem dan contact op met Saskia en Anne. Zij denken met je mee en doen er alles aan om jouw idee tot een succes te maken!

Saskia Pijnappel:
s.pijnappel@wijz.nu of 06-13678478
Dorpen: Broekland, Heeten, Laag Zuthem, Lierderholthuis, Luttenberg en Mariënheem

Anne Eilander:
a.eilander@wijz.nu of 06-13882293
Dorpen: Heino, Nieuw Heeten, Raalte-Noord en Raalte-Centrum

Door Redactie