De gemeente Raalte gaat in het Mirtehuis in Heeten Oekraïense vluchtelingen opvangen voor een langere periode. Daarnaast wordt gekeken of er behoefte is om ruimte beschikbaar te stellen voor spoedzoekers uit Heeten, die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak.

Vanaf 1 februari 2023 biedt deze opvang plaats aan maximaal 85 personen. Vanaf dat moment gaat de gemeente aan de slag om dit huis geschikt te maken voor bewoning. Naar verwachting worden Oekraïense vluchtelingen in de loop van maart hier opgevangen.

Burgemeester Martijn Dadema: “Het Mirtehuis heeft passende voorzieningen om de vluchtelingen een warme en veilige plek te bieden. We waarderen enorm dat deze locatie beschikbaar wordt gesteld.”

Mirtehuis Heeten

Het Mirtehuis beschikt over zelfstandige ruimtes met eigen sanitair en kookgelegenheid. In eerste instantie gaat het om 50 vluchtelingen uit Oekraïne die op dit moment worden opgevangen in woonzorglocatie de Statenhorst in Heino. Het is niet langer mogelijk om op deze woonzorglocatie vluchtelingen onder te brengen, omdat gebleken is dat de combinatie opvang vluchtelingen en mensen die in hun laatste levensfase zitten, veel uitdagingen met zich meebrengt. In de loop van maart verhuizen de Oekraïense vluchtelingen daarom naar het Mirtehuis. Het gaat veelal om gezinnen met kinderen.

Spoedzoekers

Samen met partners in Heeten wordt gekeken of er behoefte is om ruimte beschikbaar te stellen voor spoedzoekers uit Heeten. Spoedzoekers zijn woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak. Bijvoorbeeld voor starters, of mensen die noodgedwongen op zoek zijn naar woonruimte door een echtscheiding of door gedwongen verkoop van een huis.

Begeleiding en beveiliging

Op werkdagen zijn in het Mirtehuis locatieleiders aanwezig die de Oekraïense vluchtelingen begeleiden en wegwijs maken in het dorp. Ook zal aanvullend beveiliging aanwezig zijn.

Onderwijs

Kinderen (groep 3 t/m 8) krijgen onderwijs in het gebouw van Brede School Ons plein in Heino. Kinderen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs gaan naar het Carmel College Salland in Raalte. Eventueel worden enkele kleuters ondergebracht bij basisschool Sint Bernadette in Heeten. Hierover vinden nog gesprekken plaats met het schoolbestuur. Dit geldt ook voor de medische zorg.

Informatiebijeenkomst

Voor de omwonenden van het Mirtehuis uit Heeten wordt op 6 februari een informatiebijeenkomst gehouden.

Informatie

Op www.raalte.nl/oekraine vindt u meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Bron: gemeente Raalte 

Door Redactie