(Dit interview is opgenomen vóór het coronavirus)

Ik ben nog maar net binnen, voel warmte en het is direct gezellig. Suzanne Rodijk-Bourgonje, Lola en natuurlijk Ben en zijn superoma zitten al voor mij klaar. En de spontane mevrouw Veldkamp vertelt.

“Moeder Maria voelt als mijn grote moeder die ik dag en nacht om mij heen voel. Elke ochtend ga ik naar de kerk om een kaars op te steken. Om te bidden voor mijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen en om te bedanken dat ik zelf nog zoveel kan. Ik ben zeer dankbaar dat ik nog zo goed kan en vooral dat mijn hoofd nog zo gezond is. Zo ben ik met klaverjassen vaak degene die alles uitrekent, mijn hoofd lijkt wel op een rekencomputer. Kom ik thuis van klaverjassen, dan ben ik dankbaar voor de fijne, gezellige middag en dan besef ik weer heel goed wat voor gelukkig mens ik ben.”

Moeder Maria
Dan haalt Mevrouw Veldkamp een klein, bronzen voorwerp uit haar broekzak en vol verwondering bekijkt Ben dit poppetje. “Waar is dat poppetje voor?” vraagt Ben zich af. Superoma legt uit dat het een Maria-poppetje is en Maria is de moeder van Jezus. Ben: “Jaaa, maar wat doe je daar dan mee?” “Daar ga ik voor bidden en daar steek ik altijd een kaarsje voor aan in de kerk. Ik heb nog veel meer Maria-beeldjes, kijk daar maar op de schoorsteen.”
Terwijl Ben alle beeldjes bekijkt, vertelt mevrouw Veldkamp enthousiast verder. “Als kind al, ging ik elke zondag graag naar de kerk. De verhalen die de pastoor vertelde over Moeder Maria spraken mij, toen al, enorm aan. Ik ben katholiek, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik beter ben dan anderen hè. Want mensen die nooit in de kerk komen, kunnen wel veel beter zijn dan ik. Die zijn een goed mens door bijvoorbeeld anderen te helpen of iets weg te geven.” Ook al is Ben bij de schoorsteen voor de Maria beeldjes, blijkbaar zijn z’n oortjes gericht op superoma. Want spontaan zegt hij: “Helpen en weggeven? Net als papa dus, want hij helpt anderen ook en geeft ook dingen weg. Elke zaterdag gaan papa en ik toch naar jou toe om eieren te brengen? En mijn lego politiebureau is uit elkaar gevallen en papa gaat mij helpen om dit weer te maken. Dat vind ik fijn en daar word ik blij van.”

Wanneer voel jij je ook fijn, blij en gelukkig Ben?
Daar hoeft Ben niet lang over na te denken. “Als ik leuke dingen doe! Dus zwemmen, tv kijken, naar Ballorig, naar de Flierefluiter, voetballen, spelletjes doen, met lego spelen en naar kinderopvang ’t Schoapie. Oja, en natuurlijk fietscross. Vooral wedstrijdjes doen vanaf die hoge heuvel en dan krijgen we altijd een grote beker. Oma, ik heb een nieuwe fietsbroek!” 

En Ben, wat vind jij verder gezellig?
Hij roept direct enthousiast: “Naar het hotelletje van tante Karin! Want daar ga ik altijd lekker lunchen en naar een gezellig restaurantje.” Het is me snel duidelijk, klein van stuk, maar nú al een grote levensgenieter. Met horecagenen in zijn bloed, geniet hij net als superoma van lekker eten en een (alcoholvrij) borreltje.

En wat is het aller, aller, allerleukste wat je ooit hebt gedaan Ben?
Ik ben nieuwsgierig naar de leefwereld van kinderen. Ben vertelt graag en ik kan het niet laten om door te vragen. “Alleen op stap met papa! Samen slapen in een camper, zwemmen, fietsen en bbq-en”. Met stralende ogen vertelt Ben enthousiast verder over dit grote avontuur. “Onze bal was weg omdat die in een riviertje viel. Toen een fles in het water gedaan en zo ontdekten wij welke kant onze bal opging. Ook gingen we nog naar een oud kasteel, bekeken roofvogels en uilen, oude tanks en hebben zelfs een mooie speer gemaakt.” Wat prachtig om te zien dat dit jonge gezin nu al, bewust mooie herinneringen creëert voor later!

Aardig doen, geeft geluk!
Dan wordt Ben mijn assistent. We hebben samen lekker gekletst, Ben vindt mijn vragenkaartjes boeiend en ik merk dat hij mij graag wil helpen. We schakelen over naar superoma en Ben leest de moeilijke vraag voor: “Denk jij dat we zelf geluk kunnen creëren?“ Superoma vertelt: “Jazeker, dat denk ik wel. Zoals vriendjes maken zodat jij samen leuk kan spelen. Als jij lief doet tegen andere kinderen, dan vinden zij jou ook aardig en dan willen zij weer vaker met jou spelen. Dat vind jij weer leuk, het maakt je blij en dan voel jij je gelukkig.”

Ben vraagt verder: “Hoe was uw eigen jeugd?”
“Oo, geweldig! Als kind heb ik het heel fijn en gezellig gehad. Wij waren met vier jongens en vier meisjes thuis, woonden in Heeten en in onze buurtgemeenschap woonden grote gezinnen, dus veel kinderen. Eerst met z’n allen naar school en daarna met alle buurtkinderen buitenspelen. Om 19.00 uur het speciale fluitje van onze vader, dus tijd om naar binnen te gaan. Van voetballen tot spelen bij het kanaal, of van een groot paasvuur maken tot aan samen oud en nieuw vieren. Ik heb een geweldige jeugd gehad. Tegenwoordig is het heel jammer dat buren elkaar niet eens kennen, vroeger was dat gelukkig nog wel zo. Onze buurt was eensgezind, we kenden elkaar, hielpen elkaar en hadden samen enorm veel lol. Ik zou mijn jeugd zo wel over willen doen!“

Ik ben een dankbaar mens, wat wil ik dan toch meer
“Ik heb dus een fijne jeugd gehad en ben nu ook heel gelukkig en een tevreden mens. Gezondheid is het allerbelangrijkste en voor de rest heb ik werkelijk niets meer nodig. Ik heb een huis, kan zelf lopend naar de winkel en de kerk en ik heb hele fijne mensen om mij heen. Dan hoef ik toch niets meer, ik heb alles al.” Scherp opgemerkt zegt Ben opeens: “Nee hoor oma, je hebt geen auto, geen fiets, geen huisdier…” “Ja, dat klopt Ben. Maar ik bedoel eigenlijk dat ik alles al heb, wat ik nodig ben. Ik heb dus niets meer nodig en ben tevreden en dankbaar. Wat wil ik dan toch nog meer!“

Marloe van de Worp is eigenaar van Centrum voor Geluk. Daar kunnen ouders en kinderen terecht voor individuele coaching en workshops om zich gelukkiger te voelen. Door persoonlijke groei en hoger bewustzijn zorgen voor meer (gezins)geluk!
In mijn ideale wereld hebben we aan het einde van ons leven geen spijt van wat we allemaal niet hebben gedaan. Maar kunnen we juist terugkijken op een mooi en vervuld leven!

Centrum voor Geluk Marloe van de Worp
(Loetje aan de Lageweg) Centrumvoorgeluk.com
info@centrumvoorgeluk.com
06 – 30 21 38 58

Door Redactie