‘De warmtepomp rukt razendsnel op, tekort aan installateurs dreigt.’ Het is een kop van de NOS enkele weken geleden. Als gevolg van de energietransitie en de hoge gasprijs is de warmtepomp in rap tempo populair geworden. Aangezien vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt bij het verwarmen van huizen, zal de vraag alleen maar verder toenemen. En dat vraagt om vakmensen die deze nieuwste techniek kunnen aansluiten. Die ervoor zorgen dat de energietransitie doorgang kan vinden. De provincie Overijssel heeft daar het afgelopen jaar op ingespeeld.

Met het project Overijssels Vakmanschap is een samenwerking ontstaan tussen de provincie en de technische branches Behalve met het adviseren van werkgevers en werkenden in de techniek, helpt Overijssels Vakmanschap werkzoekenden en zij-instromers. Mensen die nog geen werkervaring hebben in de techniek. “Hiervoor zetten we coaches in”, legt Linda van den Belt, projectleider Overijssels Vakmanschap uit. “Deze coaches begeleiden zowel de werkgever, werknemer als de zij-instromer.” Allemaal met als doel om meer mensen aan het werk te krijgen in deze branche en bestaande vakmensen te ontwikkelen en te behouden.

De praktijk

Inmiddels zijn honderd mensen opgeleid. Van zonnepaneleninstallateurs tot vakmensen die warmtepompen kunnen aansluiten. Een van hen is Nasr. Een statushouder die bij het bedrijf Dijkink Elektra uit Rijssen wordt opgeleid en werkt. “We hebben er weer een vakman in opleiding bij. Nasr leert veel in de praktijk en heeft echt de motivatie om het elektrovak in te gaan. Het traject met Overijssels Vakmanschap loopt soepel en alle partijen zijn blij met de samenwerking”, aldus het elektra bedrijf.

Projectleider Van den Belt vult aan: “Intensieve en langdurige begeleiding van verschillende partijen is soms nodig om ervoor te zorgen dat mensen een passende en duurzame baan in de techniek krijgen, Nasr is hier een mooi voorbeeld van. “

Nieuwe ronde

De provincie heeft het project opgeschaald om een nieuwe lichting werkzoekenden en zij-instromers op te leiden voor de nieuwste technieken waar de energietransitie om vraagt. “Ik ben blij om te zeggen dat we ook dit jaar een vervolg kunnen geven aan het project met een nieuwe groep”, vertelt Tijs de Bree, gedeputeerde Energie van de provincie Overijssel. “Het mooie is dat deze werknemers ook vrij snel aan de slag gaan in onze provincie. Een win-win situatie dus.”

Werkgevers, werknemers of werkzoekenden die zich willen ontwikkelen in de techniek, bouw & infra kunnen contact opnemen via www.overijsselsvakmanschap.nl.

Bron: provincie Overijssel

Door Redactie