3 aandachtspunten voor uw toeslagen in 2025
Toeslagen. Misschien ontvangt u ze ook. Of nog niet. Maar heeft u er in 2025 wel recht op. Bijvoorbeeld omdat u minder gaat werken, met pensioen gaat, of net gescheiden of weduwe bent. Raimond is klantbehandelaar zorg- en huurtoeslag en werkt al jaren bij Dienst Toeslagen. Hij geeft drie aandachtspunten om niet te veel of te weinig toeslag te ontvangen. Zoals het checken van uw salarisstrook.
Raimond begon in 2006 als supervisor bij Dienst Toeslagen en werd in 2010 opleider. Nu is hij klantbehandelaar op het hoofdkantoor in Utrecht. “Elke maand ontvangen zo’n 6 miljoen huishoudens toeslagen. Hiermee kunnen zij een deel van de huur, de zorgkosten of de zorg voor hun kinderen betalen”, vertelt Raimond. “In mijn werk help ik mensen als ze hun huur- of zorgtoeslag op de een of andere manier niet of niet goed ontvangen. Bijvoorbeeld omdat zij niet op het adres staan ingeschreven waarvoor ze de huurtoeslag aanvragen. Of als hun inkomen verandert en te hoog is geworden. Het geeft me energie als het probleem verholpen is.
Ik ga over 1,5 jaar met pensioen. Maar ik sluit niet uit dat ik dan nog een paar uurtjes voor Dienst Toeslagen ga werken bij een toeslagenservicepunt in de buurt. Want meedoen mogelijk maken staat voor mijn collega’s en mij voorop. Ik help mensen met toeslagvragen graag.”
Raimond geeft drie aandachtspunten voor uw toeslagen
1. Ontvangt u toeslagen? Controleer uw inkomen voor 2025 en geef veranderingen door. Doet u dat niet, dan krijgt u misschien te veel of te weinig toeslag. Want dan berekenen wij uw toeslag met het inkomen dat u in 2024 aan ons doorgaf. Of – als we geen inkomen uit 2024 hebben – gebruiken we het inkomen uit uw inkomstenbelasting van 2023. Om uw inkomen voor 2025 in te schatten kunt u de rekenhulp gebruiken op de website van de Belastingdienst.
2. Geef alle veranderingen altijd door. Toeslagen ontvangt u als voorschot. Dat betekent dat u elke maand alvast geld krijgt. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een deel van uw huur- en zorgkosten betalen. Hoeveel u krijgt, hangt af van hoe uw situatie er in 2025 naar verwachting uitziet. Bijvoorbeeld hoeveel u verwacht te verdienen. Of hoe u woont. Die informatie geeft u aan ons door.
Verandert er iets gedurende het jaar? Misschien bent u er alleen voor komen te staan, door een scheiding of overlijden. Of gaat u van een koop- naar een huurhuis. Dan heeft dat ook invloed op hoeveel toeslag u kunt krijgen. Daarom is het belangrijk dat u veranderingen aan ons laat weten. Dat doet u via Mijn toeslagen of de app Toeslagen. Heeft u iets aangepast in uw situatie? Dan ziet u online direct hoeveel toeslag u krijgt. Binnen 5 weken krijgt u een brief thuisgestuurd.
3. Kijk altijd of u (meer soorten) toeslag kunt krijgen. 1 op de 10 mensen die toeslag kan krijgen, vraagt het niet aan. Daarmee laten ze geld liggen. Ik raad iedereen aan om hun recht op toeslagen regelmatig te controleren. Aan het begin van het jaar, zoals nu. Maar ook bij veranderingen in uw leven. Goed om te weten is dat u toeslagen ook met terugwerkende kracht kunt aanvragen. Dat betekent dat u nog tot en met 1 september van 2025 toeslag kunt aanvragen over 2024. Elke toeslag vraagt u apart aan.
Meer weten? Kijk op toeslagen.nl voor meer aandachtspunten voor uw toeslagen en hulp bij u in de buurt. Of kijk op werkenbij.diensttoeslagen.nl als u meer wilt lezen over het werk van Raimond en zijn collega’s. U kunt voor vragen over toeslagen ook bellen naar het nummer 0800 – 0543.