Salland Zorgverzekeraar en vijf apotheken van Coöperatie Apotheken Deventer en Omstreken (CADO) lanceren, als eersten in Nederland, een slimme inhalator.

Deze innovatie is ontworpen om patiënten te helpen inhaleren van longmedicatie te verbeteren. Een groot aantal mensen met astma, COPD en andere longziekten gebruiken een inhalator (puffer) voor medicijnen zoals ontstekingsremmers en luchtwegverwijderaars. Het inhaleren van medicatie met behulp van een puffer kan een uitdaging zijn. Kleine fouten leiden tot minder of geen goede werking van de medicatie. Doel van de slimme inhalator is om gezondheidsresultaten te verbeteren en medicijnverlies te voorkomen.

Slimme inhalator

De Smart Inhalator is een handig apparaatje dat eenvoudig kan worden bevestigd aan de inhalator van de patiënt. Het apparaatje meet onder meer of de patiënt de medicatie voldoende diep inhaleert en of de inhalator in de juiste houding wordt gebruikt. Bovendien kan de Smart Inhalator aanwijzingen geven wanneer het tijd is om te inhaleren, waardoor patiënten op een effectieve manier begeleiding ervaren in de inhalatieroutine.

Begeleiding tijdens onderzoek

Tijdens de huidige onderzoeksperiode is de inhalator alleen beschikbaar voor verzekerden van Salland Zorgverzekeringen. Zij zijn uitgenodigd door hun apotheker om hier gebruik van te maken. De deelnemende apotheken De Vijfhoek, De Flora, Cath, Keizerslanden en Meindersma in Deventer volgen de voortgang met de patiënten nauwlettend en adviseren en begeleiden patiënten bij eventuele inhalatieverbeterpunten. De resultaten van het onderzoek worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de Smart Inhalator en om te bepalen of deze op grotere schaal beschikbaar moet worden gesteld.

“We zijn ervan overtuigd dat de Smart Inhalator een waardevolle bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de gezondheidsresultaten van onze verzekerden die afhankelijk zijn van inhalatiemedicatie”, benadrukt Martin Rog, senior inkoper Salland Zorgverzekeraar. “Dit is een mooie stap om samen met apotheken aan verzekerden te kunnen bieden. Op basis van de eerste ervaringen van onze verzekerden besluiten we of dit gaan opschalen, zodat meer verzekerden hier gebruik van kunnen maken.”

“Inhaleren is gewoon erg lastig, en met dit apparaatje zijn al veel goede ervaringen opgedaan in het buitenland. We zijn erg trots dat wij als eerste apotheken in Nederland hiermee onze patiënten kunnen leren beter te inhaleren. De eerste goede resultaten komen al bij ons binnen. Zo liet een COPD-patiënt ons weten na een aantal weken al minder benauwdheid te ervaren. De metingen door de slimme inhalator en, op basis hiervan, onze tips hebben er direct toe geleid dat deze patiënt in het dagelijks leven minder belemmerd wordt door benauwdheid”, vertellen Marjolein Niewenhuijse en Judith Borst, apothekers van Apotheek De Vijfhoek.

 

 

Door Redactie